Quantcast
Έτινγκερ: Ορισμένες χώρες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα μετά το Brexit - enikonomia.gr
share

Έτινγκερ: Ορισμένες χώρες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα μετά το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, εκτίμησε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό Τύπο.

“Δεν νομίζω πως εκείνες οι χώρες που εισφέρουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν θα είναι έτοιμες να αναλάβουν στο σύνολό της τη βρετανική συμβολή”, δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όμως “η Πολωνία και οι άλλες χώρες που λαμβάνουν περισσότερα από όσα εισφέρουν δεν θα δεχθούν ούτε να μειωθεί η βοήθεια για τις διαρθρωτικά αδύναμες περιοχές στα εννιά δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε μια δίκαιη μέση λύση”, υπογράμμισε.

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες οι οποίες εισφέρουν τα περισσότερα σε σχέση με όσα λαμβάνουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, η αποχώρηση της Βρετανίας θα αποτελέσει ένα “σοκ” για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, προκαλώντας έλλειμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και προμηνύοντας ένα “δύσκολο παζάρι” μεταξύ των 27 προκειμένου να το αντιμετωπίσουν.

Οι τελευταίες θα πρέπει να αντιδράσουν “αυξάνοντας την εθνική συνεισφορά, μειώνοντας τις δαπάνες ή με έναν συνδυασμό των δύο επιλογών”, εκτιμά αυτή η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης.

Όσον αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, “πρέπει να μιλήσουμε για μια αναδιοργάνωση και για μειώσεις ορισμένων προγραμμάτων γιατί μας περιμένουν νέες προκλήσεις”, δήλωσε ο Έτινγκερ, αναφερόμενος στις δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο γερμανός Επίτροπος εργάζεται τώρα για ένα σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο διάρκειας επτά χρόνων, που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2021. Προτείνει να ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2020, και η διάρκειά της να μειωθεί στα πέντε χρόνια.

“Οι βρετανικές πληρωμές στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν λαμβάνουν αμέσως τέλος με την έξοδο” της Βρετανίας (Brexit), είπε. “Οι Βρετανοί θα πρέπει να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων της ΕΕ που έχουν αποφασιστεί μαζί τους”, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως είναι “λογικό να ξεκινήσει μια νέα οικονομική περίοδος χωρίς βρετανική συμμετοχή το 2026”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.