Quantcast
Οικονομική αναδιοργάνωση και πολεμική ισχύς στην ατζέντα του Τραμπ - enikonomia.gr
share

Οικονομική αναδιοργάνωση και πολεμική ισχύς στην ατζέντα του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε κατά την χθεσινοβραδινή επίσημη ομιλία του στο Κογκρέσο να επαναπροωθήσει τις σκληρές προεκλογικές του εξαγγελίες, υιοθετώντας ωστόσο έναν πιο μετριοπαθή τόνο στη ρητορική του, σχολιάζει η εφημερίδα The Washington Post. Έτσι, διακήρυξε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “ νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου” με έμφαση στην οικονομική αναδιοργάνωση, αλλά και τη στρατιωτική ισχύ.

Σε μια προσπάθεια πολιτικής σταθεροποίησης της προεδρίας του, μετά τις εντάσεις των 40 πρώτων ημερών της παραμονής του στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε έναν αέρα σοβαρότητας, εμπλουτισμένο με δόσεις προσήνειας , καθώς περιέγραφε την ατζέντα της πολιτικής του για την ανοικοδόμηση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος περιέγραψε τη σημερινή Αμερική, ως κατεστραμμένη από το έγκλημα και τα ναρκωτικά, τις ξεπερασμένες υποδομές, αλλά και την καταρρέουσα γραφειοκρατία.

Η 60λεπτη ομιλία του Τραμπ στην κοινή σύνθεση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου επικεντρώθηκε στην αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, αλλά και του φορολογικού κώδικα. Ωστόσο, δεν περιείχε λεπτομέρειες, ενώ ήταν πλούσια στα λόγια, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν κατευθύνσεις στους διχασμένους πολιτικά Αμερικανούς, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ιστορικά χαμηλή δημοτικότητά του.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς να του δώσουν μία ευκαιρία και να φανταστούν τι μπορεί να επιτευχθεί στη διάρκεια της προεδρίας του. “Είμαστε ένας λαός με κοινό πεπρωμένο. Ο χρόνος των κοντόφθαλμων σκέψεων έχει τελειώσει. Ο χρόνος των τετρημένων αντιπαραθέσεων είναι πίσω μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το κουράγιο να μοιραστούμε τα όνειρα που γεμίζουν τις καρδιές μας,” τόνισε με νόημα ο ίδιος.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε συμβιβαστικός με τους αντιπάλους του, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει την αποζημίωση της γονικής άδειας που αποτελεί σημείο αναφοράς των προτεραιοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος και προκαλώντας τα φιλελεύθερα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια και να να χειροκροτήσουν.

Υποσχέθηκε επίσης τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους μουσουλμάνους συμμάχους τους, προκειμένου να εξαλείψουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έκανε ταυτόχρονη αναφορά στους μουσουλμάνους και χριστιανούς που έγιναν θύματα της ωμής βίας των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν υπαναχώρησε ως προς τις αντιφατικές πολιτικές του, χρησιμοποιώντας επιθετική γλώσσα προκειμένου να περιγράψει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο και χαρακτήρισε “δίκτυο παράνομων βαρβάρων που έχουν σφαγιάσει μουσουλμάνους και χριστιανούς, άντρες, γυναίκες και παιδιά από όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Μίλησε επίσης για “ακραία ισλαμική τρομοκρατία,” προκαλώντας τη θετική αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.

Επίσης, ο ίδιος, υπερασπίστηκε το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, τονίζοντας τον προληπτικό χαρακτήρα της προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος στις ΗΠΑ όσων δε μοιράζονται τις αμερικανικές αξίες. Η εφαρμογή αυτού του προεδρικού διατάγματος αναστάλθηκε μετά από απόφαση αμερικανικού εφετείου. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συγκρότηση ενός προγεφυρώματος τρομοκρατίας, στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το έθνος μας να γίνει ένα καταφύγιο εξτρεμιστών,” τόνισε με έμφαση ο Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.