Quantcast
Πετιγκρού: Η CETA καλύπτει νέα πεδία που δεν κάλυπτε καμία εμπορική συμφωνία πριν - enikonomia.gr
share

Πετιγκρού: Η CETA καλύπτει νέα πεδία που δεν κάλυπτε καμία εμπορική συμφωνία πριν

δημοσιεύτηκε:

Τα οφέλη και τον νέο δρόμο που ανοίγει η «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) θέλησε να αναδείξει από την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Καναδά για την συμφωνία αυτή και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πιερ Πετιγκρού.

«Η CETA καλύπτει νέα και προοδευτικά πεδία που δεν κάλυπτε καμία εμπορική συμφωνία πριν», τόνισε από την Αθήνα σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους που διοργάνωσε η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.

Ο Πιερ Πετιγκρού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των ενεργειών που κατέληξαν στη CETA, ξετύλιξε το πλέγμα της συμφωνίας και ακτινογράφησε τους κύριους άξονες της. «Είμαι εδώ όχι μόνο για να προωθήσω την επικύρωση της συμφωνίας, αλλά για να προωθήσω την ίδια τη συμφωνία, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να οργανωθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται να ισχύσει άμεσα η βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά του Καναδά», ανέφερε χαρακτηριστικά έχοντας στο πλάι του τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Κιθ Μόριλ.

Η συμφωνία CETA αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΕΕ και αφορά σε συνολική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, προώθηση των επενδύσεων, δημιουργία ευκαιριών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και βελτίωση και εκσυγχρονισμό των συνθηκών πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Καναδά εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την συμφωνία αυτή, τονίζοντας ότι προέκυψε την κατάλληλη στιγμή για την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά. Επισήμανε πως, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις Ευρωπαίων και Καναδών, υπογραμμίζοντας πως επειδή συνοδεύεται και από τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενισχύει και την συνεργασία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας.

Με την επικύρωση της συμφωνίας, προσέθεσε, θα αρχίσουν να ισχύουν όλα τα οφέλη της, όπως οι εμπορικές διευκολύνσεις και η βελτίωση της πρόσβασης στις δύο αγορές, καθώς, χάρη στη συμφωνία, θα αρθεί το 98% των δασμών, που ισχύουν μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και του Καναδά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το άνοιγμα των αγορών για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

«Αυτή η συμφωνία καλύπτει επίσης την προστασία του Περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζονται οι γεωγραφικές ενδείξεις. Αυτό θα βοηθήσει πολύ την ΕΕ σε μελλοντικές της διαπραγματεύσεις για άλλες συμφωνίες με άλλους εταίρους», συμπλήρωσε ο Πιερ Πετιγκρού.

Τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, επισήμανε πως η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις εξαγωγές της στον Καναδά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Υπογράμμισε, όσον αφορά την προστασία της φέτας ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, ότι Καναδάς έκανε μεγάλη υποχώρηση καθώς αποδέχτηκε όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις. Τόνισε μάλιστα, πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη CETΑ για να υποστηρίξει προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η φέτα. “Έχουμε πολλούς Έλληνες μετανάστες και πολλοί παράγουν φέτα στον Καναδά, αλλά δεν επιτρέπουμε σε νέους παραγωγούς φέτας να χρησιμοποιούν την ονομασία της, αλλά μια παρεμφερή ονομασία”, είπε ο Πιερ Πετιγκρού, αναφερόμενος στο καθεστώς που θα επικρατήσει στη χώρα του για τους παραγωγούς φέτας μετά την επικύρωση της CETA από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της ΕΕ και τον Καναδά.

Τέλος, σημείωσε, πως με τη CETA έχουν γίνει μεγάλες υποχωρήσεις, ειδικά στο πεδίο παραγωγής ευρωπαϊκών τυριών, γεγονός που ευνοεί όλη αυτή την κατηγορία παραγωγών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.