Quantcast
Πόλεις και περιφέρειες «κινητήριες δυνάμεις» για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Πόλεις και περιφέρειες «κινητήριες δυνάμεις» για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

«Πολύ ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Σχεδίου Γιούνκερ, ο Γίρκι Κατάινεν τονίζοντας τη σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Euroactiv.

Μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιομηχανίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της έλλειψης επενδύσεων που αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του Σχεδίου Γιούνκερ, μετά από 1,5 χρόνο ζωής έχει χρηματοδοτήσει έργα βιομηχανίας και υποδομών αξίας 30 δις ευρώ τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω επενδύσεις αξίας 70 δις. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χρηματοδοτικές συμφωνίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η χορήγηση ρευστότητας και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις επενδύσεις στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Πόλεις και περιφέρειες «κινητήριες δυνάμεις» για την ανταγωνιστικότητα

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιτελούν οι πόλεις και οι περιφέρειες καθώς αυτές «σχεδιάζουν τη δημιουργία των ‘έξυπνων’ πόλεων και περιφερειών, και όχι οι εθνικές κυβερνήσεις» όπως επεσήμανε ο κ. Κατάινεν.

«Επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις πόλεις και στις περιφέρειες ως κινητήριες δυνάμεις για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Επίτροπος.

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μάρκουλα, ο οποίος χαρακτήρισε τις περιφέρειες ως «κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας» συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα για να ξεκλειδώσουν οι στρατηγικές επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας την εκπαίδευση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν ήμουν δικτάτορας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εναρμόνιζα την εκπαίδευση με βάση τη χώρα που έχει τον υψηλότερο δείκτη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε επανειλημμένα ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στους ανθρώπους και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση τους στην αγορά εργασίας.

Η εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τα νέα μοντέλα και θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι εξίσου σημαντική είναι και η κατάρτιση των υφιστάμενων εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στην αγορά εργασίας μέσω της κινητικότητας σε άλλους τομείς.

Τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων, επεσήμανε και η Επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, Ελζμπίετα Μπιενκόφσκι, η οποία δήλωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να γίνει κόμβος επενδύσεων και γι’αυτό πρέπει η βιομηχανία μας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή». Σύμφωνα με την Επίτροπο, αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, επένδυση στο εργατικό δυναμικό ώστε να είναι σε θέση να περιμένουν και να προσαρμόζονται στις επικείμενες αλλαγές που επιφέρουν η τεχνολογική πρόοδος και τα νέα μοντέλα εργασίας.

Πηγή: euroactiv


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.