Quantcast
Τσαβούσογλου: Θα εκδιώξουμε τις κουρδικές πολιτοφυλακές από τη Μάνμπιτζ, αν παραμείνουν στην πόλη - enikonomia.gr
share

Τσαβούσογλου: Θα εκδιώξουμε τις κουρδικές πολιτοφυλακές από τη Μάνμπιτζ, αν παραμείνουν στην πόλη

δημοσιεύτηκε:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα βάλει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Μάνμπιτζ της Συρίας, αν κατά την προέλασή του στην πόλη ο τουρκικός στρατός τους βρει εκεί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, επεσήμανε ότι οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Μάνμπιτζ προς την ανατολική πλευρά του Ευφράτη ποταμού, ένα σημείο το οποίο η Άγκυρα θεωρεί όριο της ασφαλούς περιοχής που θέλει να δημιουργήσει.

Ο Τσαβούσογλου δεν όρισε συγκεκριμένη προθεσμία για την αποχώρηση των YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη που συνδέεται με τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα πιστεύει επίσης ότι η παρουσία τους στη Μάνμπιτζ εμποδίζει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα τουρκικά σύνορα.

«Οι YPG είναι τόσο επικίνδυνες για την ασφάλειά μας όσο και το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, συγκρίνοντας τους Κούρδους μαχητές με το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα όνειρα των YPG για δημιουργία καντονιών (να γίνουν πραγματικότητα). Αν πάμε στη Μάνμπιτζ και οι YPG είναι εκεί, θα τους πλήξουμε», τόνισε ο Τσαβούσολγου.

Οι YPG είναι η βασική δύναμη του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που ελέγχει τη Μάνμπιτζ. Δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος της παρουσίας των YPG στη Μάνμπιτζ.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει έναν μικρό αριθμό δυνάμεων μέσα και γύρω από τη Μάνμπιτζ στο πλαίσιο του νέου ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων των Σύρων ανταρτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν να μην έχουν ξεκαθαρίσει το σχέδιό τους για επίθεση εναντίον του προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, τη Ράκα.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα αμερικανικά σχέδια να ζητήσουν την υποστήριξη των YPG για την ανακατάληψη της Ράκας, αντί των ομάδων των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Πάντως ο Καλίν υπονόησε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εμπλακεί στην ανακατάληψη της Ράκας, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα συμμετάσχει στην κρίσιμης σημασίας επιχείρηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.