Quantcast
Αθέτησε δέσμευσή του ο Τσαβούσογλου; - enikonomia.gr
share

Αθέτησε δέσμευσή του ο Τσαβούσογλου;

δημοσιεύτηκε:

H όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία με αφορμή την τουρκική εμμονή για προεκλογική εκστρατεία σε χώρες με έντονο τουρκικό στοιχείο έχει προκαλέσει προβληματισμό στους πολιτικούς της Γερμανίας. Πολλοί εξ αυτών ζητούν να υιοθετήσει το Βερολίνο πιο σκληρή στάση απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν για τις συγκρίσεις της σύγχρονης Γερμανίας με τη ναζιστική.

«Όχι σε προεκλογικές συγκεντρώσεις»


Μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε με αποφασιστικότητα κατά των προεκλογικών εμφανίσεων στη χώρα. «Είμαι πολιτικά κάθετα αντίθετος» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταθμίσει με εξυπνάδα το πως μια χώρα, εν προκειμένω η Ολλανδία, θα επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε τούρκους πολιτικούς.

«Για τέτοιες εμφανίσεις υπάρχουν σαφή όρια, για παράδειγμα ο Ποινικός Κώδικας. Όποιος καθυβρίζει τη Γερμανία ή την συνταγματική της τάξη και την περιφρονεί, διαπράττει αξιόποινη πράξη, εκεί υπάρχει ένα όριο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αντίθετα ο επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξη στο αυριανό φύλλο της Kölner-Stadt Anzeiger, υποστήριξε αντίθετη άποψη. «Δεν ωφελεί η μεγαλύτερη κλιμάκωση της διαμάχης σε ανώτατο επίπεδο ακόμη και εκείνους που στη Τουρκία μάχονται για τις δημοκρατικές αρχές» υπογράμμισε. «Οι ναζιστικές συγκρίσεις είναι απαράδεκτες και εσφαλμένες».

Στο μεταξύ, από το κόμμα των Χριστιανκοινωνιστών διατυπώθηκε το αίτημα αποχώρησης των γερμανών στρατιωτών που βρίσκονται στη τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. «Σε αυτήν την τεταμένη ατμόσφαιρα φαίνεται αβέβαιο, εάν η τουρκική κυβέρνηση θέλει και μπορεί να προστατεύσει τους γερμανούς στρατιώτες» ανέφερε ο βουλευτής Φλόριαν Χαν. «Οι γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ για να προστατεύσουν συμφέροντα του Νάτο, άρα και δικά μας συμφέροντα» αντέτεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ. «Δεν συνιστώ κάτι τέτοιο», είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη.



Παρέμβαση δύο γερμανικών υπουργείων


Πάντως οι Ολλανδοί έχουν εξοργιστεί κυρίως με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί θεωρούν ότι αθέτησε δέσμευσή του. Συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, του μετέφερε παράκληση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Το επιχείρημα ήταν ότι τέτοιες εμφανίσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες θα ενίσχυαν το στρατόπεδο των εχθρών των Τούρκων και του Ισλάμ. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Bild ο Τσαβούσογλου έδειξε κατανόηση, τουλάχιστον ενώπιον του Γκάμπριελ, και προθυμία να λάβει υπόψη του την παράκληση.

Υπάρχει όμως και η πληροφορία από τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus ότι η ολλανδική πλευρά απευθύνθηκε και στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημα ήταν να σταματήσει την τουρκάλα υπουργό Οικογένειας στα σύνορα με την Ολλανδία, γιατί ήταν ανεπιθύμητη. Το περιοδικό κατηγορεί και τα δύο υπουργεία ότι δεν έκαναν τίποτα, επειδή δεν ήθελαν να αναμειχθούν στη διαμάχη. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν Ολλανδοί το αυτοκίνητο της υπουργού έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο δόθηκε η εξήγηση ότι «ήμασταν σε επαφή με την ολλανδική πλευρά».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.