Quantcast
Tageszeitung: Δεν είναι τόσο απλό να ακυρωθεί η προσφυγική συμφωνία - enikonomia.gr
share

Tageszeitung: Δεν είναι τόσο απλό να ακυρωθεί η προσφυγική συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Στο κλίμα όξυνσης έρχονται να προστεθούν νέες τουρκικές απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αυτή τη φορά διά στόματος Ομέρ Τσελίκ, του τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ. Στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ως μέσο πίεσης εξαπολύοντας απειλές για ακύρωσή της.

Όπως επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά -αυτά δεν ήταν ανοιχτά- αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.