Quantcast
Λι Κετσιάνγκ: Το Πεκίνο δεν θα υποτιμήσει το γουάν για να ενισχύσει τις εξαγωγές - enikonomia.gr
share

Λι Κετσιάνγκ: Το Πεκίνο δεν θα υποτιμήσει το γουάν για να ενισχύσει τις εξαγωγές

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα δεν θα υποτιμήσει το γιουάν για να ενισχύσει τις εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Πέρυσι, υπήρξε κάποια αστάθεια στη διεθνή αγορά συναλλάγματος και κάποια μεγάλα νομίσματα υποτιμήθηκαν έναντι του δολαρίου, δήλωσε ο Λι σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου. Πρόσθεσε ότι η υποτίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου ήταν μέτρια.

Η Κίνα δεν προτίθεται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές καθώς η κίνηση αυτή δεν θα ωφελήσει τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε κάποιον εμπορικό πόλεμο, καθότι αυτό δεν είναι καλό για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου και τα συναλλαγματικά συστήματα, πρόσθεσε.

Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού που καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα ακολουθήσει ένα συστημα ελεγχόμενα κυμαινόμενης ισοτιμίας που θα καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά. Η Κίνα κατάφερε να διατηρήσει γενικά σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν σε εύλογο επίπεδο, χάρη στα υγιή οικονομικά θεμελιώδη, δήλωσε ο Λι. «Άρα πιστεύουμε ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να συνεχίσει να συνεισφέρει στη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος συναλλάγματος», δήλωσε ο Λι.

Η Κίνα συνεχίζει να έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, που επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές και την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου χρέους, πρόθεσε. «Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας είναι πολύ πάνω από τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Λι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.