Quantcast
DW: Το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού - enikonomia.gr
share

DW: Το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού

δημοσιεύτηκε:

Στις σημερινές εκλογές η Ολλανδία κρίνει το μέλλον της. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά αν ο ψηφοφόρος θα βάλει ή όχι ένα σταυρό στο όνομα του σημερινού φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Η απλή αναλογική διασφαλίζει εναλλακτικές στην Ολλανδία. Υπάρχουν και οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές. Πάνω από όλους ωστόσο κρέμεται η σκοτεινή απειλή του δεξιού λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς.

Στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα ανέλπιστο δώρο στον πρωθυπουργό Ρούτε. Προκειμένου να αγρεύσει ψήφους για το δικό του δημοψήφισμα στην Τουρκία υπέθαλψε, μια παράλογη διένεξη με την Ολλανδία που έδωσε με τη σειρά της στον Ρούτε την ευκαιρία να προβληθεί σαν πραγματικός ηγέτης. Ο Ρούτε δεν μπορούσε να μην αντιδράσει ξεκάθαρα στις προκλήσεις της Άγκυρας. Αν δεν έβγαζε κιχ, θα έχανε απλά τις εκλογές.

Ο δεξιός λαϊκισμός καραδοκεί και αλλού


Ακόμα και ο Βίλντερς απέφυγε το θέμα στην τηλεμαχία με τον Ρούτε, αλλιώς θα έπρεπε να ομολογήσει ότι συμφωνεί με τη σκληρή στάση του Ρούτε.

Προηγουμένως βέβαια ο Βίλντερς είχε ρίξει λάδι στη φωτιά μέσω του twitter. Η διένεξη για τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Ολλανδία, έγραφε, δείχνει ότι οι Τούρκοι που ζουν εκεί δεν έχουν γίνει πραγματικοί Ολλανδοί.

Οι ίδιοι οι Ολλανδοί πολίτες θα αντιδρούσαν παλιότερα με αγανάκτηση στις ακρότητες του Βίλντερς. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια όμως έχουν σιγά-σιγά εθιστεί στο δηλητήριο του δεξιού λαϊκισμού, στα κηρύγματα του μίσους και του διχασμού.

Γι’ αυτό ακριβώς οι Ολλανδοί αποφασίζουν σήμερα σε ποια χώρα θέλουν πραγματικά να ζήσουν, ποια σχέση θέλουν να έχουν πραγματικά με τους γείτονές τους και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα στείλουν άραγε σήμερα ένα μήνυμα που θα ενδυναμώνει τους δεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη και μαζί τον κίνδυνο που ενέχει το γλυκό τους δηλητήριο; Θα πέσουν θύματα των απλοϊκών ερωτήσεων, των συναισθηματικών μηνυμάτων και των ταπεινών ενστίκτων; Είναι αυτό το ενδεχόμενο που ξαφνικά κάνει τόσο ενδιαφέρουσες τις εκλογές στη μικρή Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είναι οι πρώτοι που θα δώσουν την ετυμηγορία τους αυτή την ευρωπαϊκή εκλογική χρονιά. Ο δεξιός λαϊκισμός όμως καραδοκεί και αλλού.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.