Quantcast
FT: Το έξυπνο παιχνίδι της FED με τις... τελείες - enikonomia.gr
share

FT: Το έξυπνο παιχνίδι της FED με τις… τελείες

δημοσιεύτηκε:

Ιδού η Fed με τις τελείες. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από όταν η κεντρική τράπεζα εισήγαγε το «dot plot», ένα διάγραμμα που δείχνει πού πιστεύουν τα διαφορετικά μέλη της Fed ότι θα πρέπει να είναι τα επιτόκια σε διαφορετικές στιγμές στο μέλλον. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του διαστήματος, οι αγορές έχουν αρνηθεί συστηματικά να πιστέψουν τις τελείες. Το dot plot έδειξε επικείμενες ανόδους στα επιτόκια και οι traders έχουν ποντάρει τα πάντα στη συνέχιση του φθηνού χρήματος.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εντέλει κατάφερε να ενισχύσει αιφνίδια τις προσδοκίες για ανάπτυξη και οι μελλοντικές προσδοκίες της αγοράς επιτέλους ευθυγραμμίστηκαν με τις τελείες. Αμφότερα ξεκίνησαν το 2017 δίνοντας την εντύπωση πως τρεις άνοδοι στα επιτόκια ήταν πιθανές για φέτος. Τώρα που η αγορά πιστεύει τις τελείες, αυτές έγιναν πολύτιμο όπλο για την νομισματική πολιτική της Fed.

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι η Fed κατάφερε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την άνοδο των επιτοκίων της Τετάρτης, όπως προφανώς επιθυμούσε, με την επιδέξια αδρανή στρατηγική του να μην αλλάξει τις τελείες. Καθώς ξεκινούσε η χρονιά, μια άνοδος στα επιτόκια ήδη από αυτό το μήνα θεωρούνταν απίθανη. Και όμως συνέβη, και χαιρετίστηκε από εύθυμες αγορές μετοχών και ομολόγων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το dot plot παρέμεινε αμετάβλητο. Καθώς η αύξηση σαφώς αναμενόταν και είχε αποκρυσταλλωθεί στις αγορές, σχεδόν τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από τη μελλοντική πορεία των ανόδων των επιτοκίων. Τώρα που οι traders παίρνουν το διάγραμμα στα σοβαρά, η Fed βρήκε έναν εύκολο τρόπο να δείξει ότι δεν θα επιταχύνει από την προηγούμενη πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος.

Πέραν του διαγράμματος, η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, επιμελώς αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το αν η κεντρική τράπεζα θα αποπειραθεί να πουλήσει ομόλογα από το ευρύ χαρτοφυλάκιο που έχει στην κατοχή της, προκειμένου να πιέσει ανοδικά τα επιτόκια. Και υπήρξε έστω ένας επιθετικός αντιτιθέμενος στον Νιλ Κασκάρι.

Ο συνδυασμός όλων αυτών έκανε τις ειδήσεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, όσο ήπιες θα μπορούσαν να είναι. Μία τρίτη άνοδος επιτοκίων φέτος έχει πλέον πιθανότητα μόνο 50/50, σύμφωνα με την αγορά futures. Στο 2,6% στην αρχή της ημέρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο μεταίχμιο του να ξεφύγει ανοδικά από την εδώ και δεκαετίες πτωτική της τάση, αλλά αντίθετα υποχώρησε σε 2,5%. Ο φόβος για άτακτη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί και πάλι να καταλαγιάσει.

Οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές μπορούν επίσης να αμβλυνθούν λίγο, αφότου τα νομίσματά τους σημείωσαν την ισχυρότερη ημέρα τους έναντι του δολαρίου εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με τη JPMorgan. Και η απότομη αποδυνάμωση του δολαρίου περιορίζει προς το παρόν τον κίνδυνο η ισχυρή νομισματική πολιτική να εξουδετερώσει τις προσπάθειες της διακυβέρνησης για περιορισμό του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Με όλα αυτά, συν το ισχυρό χρηματιστήριο, αυτή μάλλον είναι η αύξηση επιτοκίων με το πιο ενθουσιώδες καλωσόρισμα στην ιστορία. Εάν ο σκοπός της Fed ήταν να αυξήσει τα επιτόκια όσο ομαλά γινόταν για να μην τρομάξει τον κόσμο, τότε ήταν επιτυχής. Πιθανώς να προχωρήσει σε επόμενη άνοδο τον Ιούνιο, κάτι που θα της προσφέρει έξι μήνες -μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου- για να αξιολογήσει αν η αμερικανική οικονομία θα λάβει πράγματι δημοσιονομική τόνωση και αν η πραγματική ανάπτυξη έχει επιβεβαιώσει τις έρευνες που καταδεικνύουν εντυπωσιακά ισχυρή εμπιστοσύνη τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας; Η απότομη άνοδος στα ενυπόθηκα ομόλογα και η πτώση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη στην αγορά κατοικιών έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα της φούσκας του 2006, ίσως είναι ανεπιθύμητες. Και ο χρυσός είχε την καλύτερη ημέρα του, από την Παρασκευή μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Επομένως υπάρχουν κάποια επιχειρήματα πως η Fed έχει επιτρέψει στις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία λόγω ανόδου τιμών και όχι βάσει καλών θεμελιωδών (melt up), αλλά και στον πληθωρισμό, να αυξηθούν υπερβολικά πολύ. Η ανησυχία τώρα θα μετατοπιστεί πάλι στο φόβο πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και όχι ότι προηγείται.

Αλλά προς το παρόν, η ηρεμία που ήρθε μετά τις εκλογές έχει παραμείνει ακέραια. Η Fed συνεχίζει με επιτυχία την προβλεπόμενη και αποδεκτή πορεία της. Οι τελείες το επιβεβαιώνουν.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.