Quantcast
G20: Δεν υπάρχει ακόμα κοινή στάση για τον προστατευτισμό - enikonomia.gr
share

G20: Δεν υπάρχει ακόμα κοινή στάση για τον προστατευτισμό

δημοσιεύτηκε:

Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες θα αποκηρύξουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και θα προειδοποιήσουν κατά της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά δεν έχουν ακόμα βρει κοινή στάση για το εμπόριο και τον προστατευτισμό, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνεδρίασης τους στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ίσως δυσκολευθούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τον προστατευτισμό αφού η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να εξετάζει την επιβολή δασμών που θα καταστήσουν ακριβότερες τις εισαγωγές.

Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της G20, το οποίο μπορεί και πάλι να αλλάξει και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, αναφέρεται επίσης ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα τιμών, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

«Θα διαβουλευθούμε στενά για τις αγορές συναλλάγματος. Επαναβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα θέσουμε ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για λόγους ανταγωνισμού».

Αυτές οι προτάσεις έλειπαν από το αρχικό προσχέδιο του ανακοινωθέντος, αλλά περιλήφθηκαν εκ νέου λόγω της επιμονής αρκετών κυβερνήσεων και θεσμών της G20 προκειμένου να μην προκληθούν ανησυχίες στις αγορές ότι επίκειται αλλαγή της πολιτικής.

«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζει τη σταθερότητα τιμών, συμβαδίζοντας με την εντολή των κεντρικών τραπεζών, αλλά η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη», σύμφωνα με το προσχέδιο, όπου επαναλαμβάνεται επίσης η περυσινή στάση της G20.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αναφορά στο εμπόριο και τα θέματα του προστατευτισμού, σπάζοντας την παράδοση μιας δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία στα ανακοινωθέντα της G20 τα χρόνια αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι τρόποι διατύπωσης για να επικυρωθεί το ελεύθερο εμπόριο και να απορριφθεί ο προστατευτισμός.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά συγκεκριμένες εμπορικές σχέσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν για να γίνουν πιο δίκαιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου η χώρα προεδρεύει φέτος της G20, δήλωσε στο Reuters ότι η προστατευτική στάση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει την G20 στο να αφήσει εξ ολοκλήρου εκτός της ανακοίνωσης το θέμα του εμπορίου.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Σόιμπλε, υποδεικνύοντας τα σχόλια του Τραμπ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής του αναφορικά με το να καταστεί “πρώτη η Αμερική”, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Είναι πιθανόν να αποκλείσουμε ρητά το θέμα του εμπορίου στο Μπάντεν-Μπάντεν και να πούμε ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.