Quantcast
Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015 - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015

δημοσιεύτηκε:

Προς νέα κρίση οδεύει η Ελλάδα καθώς παραμένουν οι διαφορές για το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του.

Όπως υπογραμμίζεται η Ελλάδα θα χάσει άλλη μία προθεσμία για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης αυτή την εβδομάδα, και θα οδηγηθεί έτσι πιο κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015, “που οδήγησε την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης”.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα επαναδιατυπώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος.

Ενώ ο Α. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι η με μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις 20 Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ακόμη και τον Απρίλιο, θεωρείται ότι απομακρυσμένη πιθανότητα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ενδεχόμενη αποτυχία να επιλυθεί η πρόσφατη αντιπαράθεση πριν από το καλοκαίρι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Επίσης τονίζει ότι η αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διάσωση.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα και ξεκίνησε εκ νέου η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stern στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως “η ελληνική ανάκαμψη για άλλη μία φορά καθυστερεί σημαντικά λόγω πολιτικής. Ο Α. Τσίπρας θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, το ερώτημα είναι πότε”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.