Quantcast
Απών ο Τίλερσον από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

Απών ο Τίλερσον από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον θα απουσιάζει από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές του Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία επρόκειτο να είναι η πρώτη ευκαιρία για να συναντηθεί με όλους τους ευρωπαίους ομολόγους του της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει στη θέση του τον υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Τομ Σάνον, έναν διπλωμάτη καριέρας, στη σύνοδο αυτή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 5 και 6 Απριλίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» θεσμό.

Ο Ρεξ Τίλερσον θα συμμετάσχει τον Απρίλιο σε σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιταλία, στις 10 και 11 Απριλίου και θα συνεχίσει στη συνέχεια με συναντήσεις στη Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της ExxonMobil θα επωφεληθεί μίας συνόδου του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ουάσινγκτον για να γνωρίσει τους ομολόγους του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία αυτή «ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, της Αλβανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας του Καναδά, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (!)», δήλωσε ο αξιωματούχος απαριθμώντας εξαντλητικά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ… αλλά παραλείποντας μία: την Κροατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού. Θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζέιμς Ματίς.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στη ζώνη επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να επωφεληθεί από την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.