Quantcast
Τουρκία: Αναστέλλεται το σχέδιο πώλησης 600 κατασχεμένων επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Αναστέλλεται το σχέδιο πώλησης 600 κατασχεμένων επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία ανέστειλε το σχέδιό της να πουλήσει σχεδόν 600 εταιρείες, αξίας περίπου 10 δισεκ. δολαρίων, οι οποίες είχαν κατασχεθεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Δεν είναι ξεκάθαρο, είπαν οι πηγές, αν το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, γνωστό ως TMSF, θα προχωρήσει ποτέ στις πωλήσεις αυτές, λόγω των ανησυχιών για νομικές διαμάχες αναφορικά με την ιδιοκτησία.

Οι εταιρείες αποτελούν μέρος των 850 και πλέον επιχειρήσεων, οι οποίες κατασχέθηκαν πέρυσι από την κυβέρνηση και έχουν ενεργητικό που εκτιμάται συνολικά σε 48 δισεκ. λίρες (13,2 δισεκ. δολάρια). Όλες κατασχέθηκαν για την υποτιθέμενη στήριξή τους προς τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο.

Στις κατασχεμένες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται τρεις εταιρείες πρώτων υλών του Τούρκου επιχειρηματία Ακίν Ιπέκ, όπως η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Koza Altin Isletmeleri AS και η εταιρεία άνθρακα και παραγωγής ενέργειας Ipek Dogal Enerji Kaynaklari Arastirma ve Uretim AS. Οι άλλες εταιρείες της λίστας αφορούν σε διάφορους κλάδους, από αυτόν των κατασκευών και της ενέργειας έως της κατασκευής χαλιών. Τον περασμένο Δεκέμβριο επελέγησαν η Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi AS ή TSKB, η Vera Varlik Yonetim AS και η Garanti Yatirim Menkul Kiymetler AS ως σύμβουλοι για την πώληση των κατασχεμένων επιχειρήσεων, αλλά το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων δεν έχει συναντηθεί από τότε με αυτές, ανέφεραν οι πηγές.

πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.