Quantcast
DW: Το ρωσικό μετρό ήταν πάντα στόχος τρομοκρατών - enikonomia.gr
share

DW: Το ρωσικό μετρό ήταν πάντα στόχος τρομοκρατών

δημοσιεύτηκε:

Κατεστραμμένα βαγόνια, καπνοί, αιμόφυρτοι επιβάτες, πανικός. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που κυριάρχησαν χθες στην Αγία Πετρούπολη. Ο απολογισμός είναι τραγικός: τουλάχιστον έντεκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Οι αρχές κάνουν στο μεταξύ λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα.

Η κατάστασή αυτή δυστυχώς είναι γνώριμη για τη Ρωσία. Η χώρα έχει πληγεί πολλές φορές στο παρελθόν από αντίστοιχα χτυπήματα στα δημόσια μέσα μεταφοράς, κυρίως μάλιστα στους υπόγειους σταθμούς. To 2010 σε αντίστοιχο περιστατικό με διπλή έκρηξη στο μετρό της Μόσχας 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πίσω από την επίθεση τότε βρίσκονταν δύο εξτρεμίστριες από την περιοχή του Καυκάσου.

Στόχος το μετρό από τη δεκαετία του ’90


Oι ρωσικοί σταθμοί του μετρό αποτελούν στόχο τρομοκρατών ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ´90. Δίχως αμφιβολία όμως οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της μετασοβιετικής Ρωσίας καταγράφηκαν το 2004: η πρώτη τον Φεβρουάριο του 2004 αφήνοντας πίσω της σαράντα νεκρούς και η δεύτερη τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται τότε στους οκτώ. Οι επιθέσεις αυτές αποδόθηκαν σε ακραίους ισλαμιστές από την Τσετσενία, η οποία τη δεκαετία του ´90 γνώρισε δύο ρωσικές επεμβάσεις κατά των αυτονομιστών της περιοχής.

Το 2013 σειρά είχε το Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία. Μια έκρηξη σε λεωφορείο και στη συνέχεια δύο ισχυρές εκρήξεις σε κεντρική πλατεία σκόρπισαν τον θάνατο σε 34 ανθρώπους. Είχε προηγηθεί μάλιστα τον Ιανουάριο του 2011 τρομοκρατικό χτύπημα μικρότερης έντασης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντομοτέτοβο.

Η Αγία Πετρούπολη πλήττεται για πρώτη φορά


Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ρωσίας και σημαντικό κέντρο των ρωσικών γραμμάτων και τεχνών, δεν είχε γίνει στόχος της τρομοκρατίας μέχρι χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η γενέτειρα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην πόλη την ώρα της επίθεσης. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγία Πετρούπολη είχε πληγεί έμμεσα από τους ισλαμιστές στο πρόσφατο παρελθόν, όταν τον Οκτώβριο του 2015 κατέρριψαν πάνω από τη χερσόνησο του Σινά αεροσκάφος με προορισμό την ρωσική μεγαλούπολη. 224 επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη επικαλούμενο τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στο συριακό μέτωπο.

Σε όλο αυτό το χρονικό τρόμου πρέπει να προστεθεί και η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ κατά τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στην Άγκυρα από ισλαμιστή, μέλος της τουρκικής ασφάλειας, τον Δεκέμβριο του 2016. Έκτοτε το Ισλαμικό Κράτος έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα απειλές εναντίον της Ρωσίας, ενώ η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB προειδοποιεί συχνά για επικείμενα χτυπήματα. Το Νοέμβριο του 2016 δέκα φερόμενοι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν στη Μόσχα με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας την Πρωτοχρονιά. Αντίστοιχα, μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Νοβγκορόντ στην περιοχή του Βόλγα είχε αποτραπεί από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.