Quantcast
Εμπορικό πόλεμο επιδιώκουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις από τη συνάντηση Σι-Τραμπ - enikonomia.gr
share

Εμπορικό πόλεμο επιδιώκουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις από τη συνάντηση Σι-Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Παρόλο που ανησυχούν για την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα θέλουν σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να πιέσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για κάποιες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά, όταν οι δύο τους συναντηθούν αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο twitter την περασμένη εβδομάδα ότι οι συναντήσεις στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι «πολύ δύσκολες» και οι «αμερικανικές εταιρίες πρέπει να είναι έτοιμες να κοιτάξουν άλλες εναλλακτικές».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει οι αμερικανικές εταιρίες να σταματήσουν να επενδύουν στην Κίνα και αντ’ αυτού να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, έχει επικρίνει την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Οι επικριτές εντός της αμερικανικής βιομηχανίας έχουν κατηγορήσει την Κίνα για αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις προς τις εταιρίες της, ότι πλημμυρίζει την αμερικανική αγορά με φθηνά προϊόντα, από χάλυβα έως φωτοβολταϊκά, ενώ περιορίζει τις ξένες επενδύσεις σε μεγάλα τμήματα της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας.

Ωστόσο, ανησυχούν επίσης ότι οι πολιτικές του Τραμπ για την Κίνα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες, με τους εμπορικούς του συμβούλους να μην έχουν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά τους, και ίσως να υπάρξει «μεγάλο παζάρι» αναφορικά με άλλα θέματα όπως τη Βόρεια Κορέα.

Στα δισεκατομμύρια δολάρια ξένων άμεσων επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν συνεισφέρει κάποιες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρίες τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα περισσότερα iPhone στην Κίνα, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors και η Ford, εταιρίες λιανικής πώλησης όπως η Starbucks και εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων όπως η Procter & Gamble.

Οι αμερικανικές εταιρίες χάλυβα θέλουν ο Τραμπ να πιέσει τον Σι για τις κινεζικές τιμές χάλυβα, σύμφωνα με πηγή που ήταν στις συνομιλίες με την κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση.

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παραπονιούνται για την ανισότητα στους δασμούς: οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 2,5% στις εισαγωγές οχημάτων και η Κίνα 25%.

Ωστόσο, το διακύβευμα είναι μάλλον υψηλότερο για τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες, οι οποίες ανησυχούν ότι η νέα κινεζική νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια, που τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο, ίσως κάνει διακρίσει σε βάρος των πολυεθνικών εταιριών.

Κάποιοι στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα ανησυχούν για αντίποινα στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

Ο Τζέικομπ Πάρκερ, αντιπρόεδρος κινεζικών δραστηριοτήτων για το Σινοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι πρέπει να προχωρήσουν σε «θετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε μια σχέση με μεγαλύτερη διάρκεια, όχι σε ενέργειες αντιποίνων που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο». Η λίστα των εμπορικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών είναι τόσο μεγάλη που θα ήταν αδύνατο να υπάρξει σημαντική πρόοδος σε αυτά σε μία συνάντηση, δήλωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.