Quantcast
Επιστροφές 6,4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε ζητεί η Ευρωβουλή - enikonomia.gr
share

Επιστροφές 6,4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε ζητεί η Ευρωβουλή

δημοσιεύτηκε:

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τρίτη την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 προκειμένου να συμπεριλάβει τα πλεονάσματα του 2016.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ανακριβείς προβλέψεις και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των κονδυλίων σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα «τη σημαντική υστέρηση εκτέλεσης ύψους 4,889 εκατ. ευρώ το 2016».

Επαναλαμβάνουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που περίσσεψαν από το 2016 «για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με την προσφυγική κρίση και να συνεισφέρουν όσο και η Ένωση στα καταπιστευτικά ταμεία της Ένωσης και στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Απώλεια εσόδων λόγω της υποτίμησης της βρετανικής λίρας

Το ΕΚ επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της υποτίμησης της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ, η οποία είναι ο βασικός λόγος για τη μείωση των εσόδων ύψους 1,511 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ιδίων πόρων.

Σημειώνει ότι «αυτή η μείωση των εσόδων οφείλεται στη μονομερή απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, αλλά το βάρος της διόρθωσης πρέπει να το επωμιστεί η Ένωση στο σύνολό της» και προσθέτουν ότι «το κόστος αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης».

Το ψήφισμα του εισηγητή Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία) εγκρίθηκε με 556 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 61 αποχές.

Ιστορικό

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού (ΣΔΠ) αριθ. 2/2017 θα εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2017 το πλεόνασμα που προέκυψε από το οικονομικό έτος 2016.

Τα 6,4 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στα κράτη μέλη μέσω της μείωσης των εισφορών τους. Το πλεόνασμα του 2015 ήταν σημαντικά χαμηλότερο (1,3 δισ. ευρώ).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.