Quantcast
DW: Λύση ή ναυάγιο για το Κυπριακό; - enikonomia.gr
share

DW: Λύση ή ναυάγιο για το Κυπριακό;

δημοσιεύτηκε:

Λίγο πριν από τη μεγάλη συμφωνία στο Κυπριακό ή το ναυάγιο που θα αλλάξει οριστικά την εικόνα του προβλήματος βρίσκεται η διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία.

Η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα στο Κυπριακό.
Ο κ. Γκουτέρες έφθασε χθες το βράδυ στο ελβετικό θέρετρο και από τις 12 σήμερα το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ, σε δείπνο εργασίας, προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν τόσο στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όσο και στις υπόλοιπες εσωτερικές πτυχές.

Στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, προγραμματίζεται η μετάβαση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας τη Δευτέρα, σε μια διάσκεψη ανωτάτου επιπέδου στο «Μέγαρο των Εθνών» στη Γενεύη με στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Πάντως, για την ώρα, το σκηνικό παραμένει στάσιμο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε χθες βράδυ μια θεαματική κίνηση, αναπτύσσοντας προφορικά στο τραπέζι της διάσκεψης την πρόθεσή του να αποδεχθεί συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας και των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί την πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν τα αποσπάσματα των τριών εγγυητριών δυνάμεων.


Τουρκικές επικρίσεις

Η πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευράς υπήρξε αρνητική. Τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν συνιστούν κάποιου είδους μετακίνηση.

Κατήγγειλαν δε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διέρρευσε την πρότασή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πριν την καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την πρότασή του προσπαθεί να προσεγγίσει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς όμως να παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Η κίνηση Αναστασιάδη δέχεται έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο τα οποία κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι υπαναχώρησε.

Η σημερινή μέρα, με την παρουσία Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά, αναμένεται να κρίνει πολλά τόσο για την εν εξελίξει διάσκεψη όσο και συνολικά για το Κυπριακό πρόβλημα.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.