Quantcast
Εξαπλώνονται οι αλυσίδες εστιατορίων στη Γερμανία - enikonomia.gr
share

Εξαπλώνονται οι αλυσίδες εστιατορίων στη Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Στο κατάστημα της αλυσίδας εστιατορίων Vapiano στη Φραγκφούρτη επικρατεί το αδιαχώρητο το μεσημέρι. Οι πελάτες το προτιμούν για διάφορους λόγους.

«Μπορείς να μιλήσεις με τους μάγειρες, έχουν πλάκα. Και βλέπεις πως ετοιμάζεται το φαγητό», λέει ο ο Ίνγκο Χίλενμπραντ. «Είναι απλά γρήγορο», σχολιάζει η Νάταλι Άντολφ. «Είναι μια σίγουρη επιλογή», εκτιμά ο Στέφαν Βέμπερ, ο οποίος έχει επαγγελματικό ραντεβού στο κέντρο της πόλης.

Η αλυσίδα εστιατορίων με πιάτα ζυμαρικών και πίτσα είναι πρωτοπόρος στον τομέα του επονομαζόμενου fast casual dining στη Γερμανία και ο πρώτης «παίκτης» στην αγορά που αναζητά με την εισαγωγή του χρηματιστήριο πρόσθετη χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πρόκειται για έναν συνδυασμό fast food , δηλαδή ταχύτητας και αποτελεσματικότητας, με το στοιχείο του casual dining, δηλαδή καλό φαγητό σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Ολοένα περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων τέτοιου τύπου μπαίνουν στη γερμανική αγορά. Από ιταλικό και ασιατικό φαγητό, μέχρι μπέργκερ.

Ο Μίχαελ Λιντλ, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Treugast Solutions, επισημαίνει ότι η εξάπλωση των αλυσίδων έχει πολλές αιτίες. Από τη μία, όπως λέει, προτιμάται από τη γενιά των social media ηλικίας 18 έως 35 ετών. Ένας ακόμη θετικό είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εξατομικεύουν τα πιάτα τους. «Αυτά τα εστιατόρια ταιριάζουν ιδανικά με την τάση ότι ο καθένας θέλει τη σάλτσα του αλλιώς». Στα συν περιλαμβάνεται και η ανοικτή κουζίνα, καθώς ο πελάτης αισθάνεται ότι έχει περισσότερες δυνατότητες, λέει ο Λιντλ.

Κατά τη γνώμη του οι αλυσίδες εστιατορίων έχουν και επιχειρηματικό πλεονέκτημα, καθώς εξαρτώνται λιγότερο από το πρόσωπο που τις διευθύνει, οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες και ως εκ τούτου μειώνονται και τα έξοδα. Ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται ότι προτιμούν τις αλυσίδες ως ενοικιαστές. Όπως λέει ο Μίχαελ Λιντλ, γι’ αυτό είναι ευκολότερο για εστιατόρια-αλυσίδες να βρουν χώρους στα καλύτερα σημεία.

«Πιο συντηρητική» η γερμανική αγορά


Τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γερμανός ειδικός δείχνουν ότι ενώ το σύνολο του κλάδου της εστίασης αναπτύσσεται με 1% ετησίως οι αλυσίδες εστιατορίων αναπτύσσονται με ρυθμό 4%. Βασικοί κινητήριοι μοχλοί αυτής της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αλυσίδες fast food, όπως η McDonald’s και η Burger King, αλλά εστιατόρια του τύπου fast casual dining, όπως η αλυσίδα εστιατορίων μπέργκερ Hans im Glück, η πιτσαρία L’Osteria και βεβαίως η πρωτοπόρος του κλάδου Vapiano. Η τελευταία ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια στο Αμβούργο και διαθέτει σήμερα 185 εστιατόρια σε 31 χώρες.

«Αν υπάρχει ένα τμήμα της αγοράς εστίασης που πραγματικά έχει πολλά υποσχόμενο μέλλον, τότε αυτό είναι το fast casual», υπογραμμίζει η Γκρέτελ Βάις, εκδότρια του περιοδικού food service. Κατά τη γνώμη της οι αλλαγές στην κοινωνία ευνοούν τον συγκεκριμένο τύπο αλυσίδων εστιατορίων. Όπως παρατηρεί, οι άνθρωποι βγαίνουν περισσότερο ειδικά μέσα στην εβδομάδα.

Η εξάπλωση του συγκεκριμένου τύπου αλυσίδων εστίασης αναπτύσσεται έντονα στη Γερμανία τα τελευταία 10 χρόνια. Στις ΗΠΑ έχουν εδραιωθεί προ πολλού. «Πάντα διαρκεί περισσότερο στη Γερμανία», λέει ο Μίχαελ Λιντλ και σχολιάζει ότι η γερμανική αγορά είναι «απλώς πιο συντηρητική».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.