Quantcast
NAFTA: Αυτή είναι η προτεραιότητα των ΗΠΑ στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας - enikonomia.gr
share

NAFTA: Αυτή είναι η προτεραιότητα των ΗΠΑ στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι άμεση προτεραιότητά τους στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA) είναι η μείωση του αμερικανικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο με το Μεξικό και τον Καναδά. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής προπαρασκευαστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον.

Σε έγγραφο που απεστάλη στο Κογκρέσο ο Αμερικανός Εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ εξήγησε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την εμπορική ανισότητα μέσω της βελτίωσης εισόδου των αμερικανικών αγαθών που εξάγονται στις αγορές των δύο χωρών.

Η NAFTA εφαρμόζεται για 23 χρόνια στο πλαίσιο των τριμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και του Μεξικού.

Για πρώτη φορά σε μια εμπορική συμφωνία με την συμμετοχή των ΗΠΑ η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι επιδιώκει την υιοθέτηση συγκεκριμένης πρόβλεψης, η οποία θα απαγορεύει την χειραγώγηση νομισμάτων, από τους εμπορικούς εταίρους. Η εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι θα χαρακτηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράφουν οι ΗΠΑ, πέραν των γεωγραφικών ορίων της NAFTA, καθώς τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό, δεν θεωρούνται χώρες οι οποίες χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Στο κείμενο των 17 σελίδων αναφέρεται ότι καμία χώρα δεν πρέπει να χειραγωγεί την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της προκειμένου να εξασφαλίσει ένα άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παρόμοιες επισημάνσεις έχουν εκφραστεί από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια, επικρίνοντας τις συναλλαγματική πρακτική που σε εμπορικό επίπεδο έχει καταγγελθεί ότι εφαρμόζει το Πεκίνο.

Λίγο πριν από την δημοσιοποίηση του παραπάνω κειμένου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά των εμπορικών συμφωνιών οι οποίες καλύπτουν την εφαρμογή μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην λήψη περισσότερων νομικών και ρυθμιστικών μέτρων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να προστατέψει την βιομηχανία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι η λίστα που δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ “αποτελεί προϊόν εσωτερικής διαδικασίας,” ενώ πηγή που βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση του Καναδά χαρακτήρισε τις επισημάνσεις της Ουάσινγκτον ως σχεδόν αναμενόμενες.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε την διεξαγωγή της σημερινής τριμερούς συνάντησης στην Ουάσινγκτον, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν διαδικαστικά και τεχνικά θέματα για την πραγματοποίηση των τριμερών διαπραγματεύσεων που αναμένεται ν’ αρχίσουν στα μέσα Αυγούστου, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.