Quantcast
Ο Μακρόν δοκιμάζεται στην ανατολική Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Ο Μακρόν δοκιμάζεται στην ανατολική Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έμειναν εκτός των προορισμών της προεδρικής περιοδείας του Εμανουέλ Μακρόν. Χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας συναντήθηκε αρχικά με τον αυστριακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και αργότερα είχε διαβουλεύσεις με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα και Ρόμπερτ Φίτσο αντίστοιχα.

Από την Αυστρία ο γάλλος πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα για ανάληψη δράσης κατά του μισθολογικού ντάμπινγκ στην ΕΕ, το οποίο ευνοείται από την απόσπαση εργαζομένων που στέλνονται από τους εργοδότες τους προσωρινά σε άλλο κράτος-μέλος προκειμένου να εργαστούν εκεί με αμοιβές αισθητά κάτω των μισθολογικών στάνταρντ του εκάστοτε κράτους όπου απασχολούνται.

«Για ίδια εργασία θα πρέπει να καταβάλλεται ίδια αμοιβή», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων στη σημερινή της μορφή συνιστά προδοσία του ευρωπαϊκού πνεύματος».

Επόμενοι σταθμοί της τριήμερης περιοδείας του γάλλου προέδρου είναι σήμερα η Ρουμανία και αύριο η Βουλγαρία. Από τη λίστα των κρατών που θα επισκεφθεί απουσιάζουν η Πολωνία και η Ουγγαρία, κάτι που δεν είναι τυχαίο.

Ο Εμ. Μακρόν δεν θέλει να εμφανιστεί ως μεγάλος ενωτικός ηγέτης που θα επιχειρήσει αν μετατρέψει τους ευρωσκεπτικιστές ανατολικοευρωπαίους σε φανατικούς οπαδούς της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού του γραφείου, απλώς επιδιώκει να έρθει σε επαφή με εκείνα τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη που ενδιαφέρονται για την ΕΕ και την εμβάθυνσή της.

Προς περιοριστικά μέτρα για τους αποσπασμένους εργαζόμενους


Η περιοδεία του γάλλου προέδρου συνδέεται άμεσα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων, το οποίο αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Οι Γάλλοι από όλο το πολιτικό φάσμα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την ευρωπαϊκή διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών. Το γαλλικό συνδικάτο CGT εκτιμά ότι αυτή συνιστά βασική αιτία για το λεγόμενο «κοινωνικό ντάμπινγκ» εντός ΕΕ. Οι γάλλοι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι αποσπασμένοι εργαζόμενοι από χώρες της ανατολικής Ευρώπης παραγκωνίζουν τους Γάλλους από τη γαλλική αγορά εργασίας.

Η ανεργία της Γαλλία μπορεί να έχει σημειώσει πτώση στο 9,6%, ωστόσο παραμένει εστία προβληματισμού. Η νέα γαλλική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει χρόνο. Ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει αυστηροποίηση των διατάξεων που διέπουν το καθεστώς των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα του. Αίτημά του είναι οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες της ΕΕ να απασχολούνται με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους Γάλλους. Μία ακόμη τροποποίηση που επιδιώκει να επιφέρει το Παρίσι είναι η ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής των αποσπασμένων εργαζομένων. Σήμερα αυτοί οφείλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους εντός ΕΕ το αργότερο μετά από 36 μήνες. Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται αυτό το διάστημα μία πρόταση για μείωση της εν λόγω διάρκεια σε 24 μήνες. Ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει ακόμη πιο… χαμηλά, τασσόμενος υπέρ μιας μέγιστης παραμονής ενός έτους.

Οι ανατολικοευρωπαίοι ανησυχούν για πιθανές απώλειες


Ωστόσο για την υλοποίηση των στόχων του ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να βρει ευήκοα ώτα σε Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Αυτή την ώρα οι φιλοδοξίες του βρίσκουν απέναντί τους σοβαρές πολιτικές αντιστάσεις.

Χαρακτηριστικό δείγμα των επιφυλάξεων αυτών είναι η περσινή διαμαρτυρία δέκα εθνικών κοινοβουλίων κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι τα επίμαχα σχέδια αυστηροποίησης συνιστούν μέτρο προστατευτισμού σε βάρος των αποσπασμένων εργαζομένων.

Για τον γάλλο πρόεδρο πάντως η διαμάχη γύρω από την ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων είναι ένα πρώτο τεστ που αναμένεται να δείξει πόση πολιτική ισχύ είναι διατεθειμένοι να του αναγνωρίσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Το κατά πόσο όμως είναι πολιτικά σοφό να μην συμπεριλάβει σε αυτή τη διαδικασία χώρες όπως η Πολωνία είναι ένα βασικό ζητούμενο. Η Πολωνία, με σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζομένους, βρίσκεται στην κορυφή των αποσπάσεων. Ο διάλογος με την ηγεσία στη Βαρσοβία σε κάθε περίπτωση θα άξιζε τον κόπο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.