Quantcast
FAZ: Τα κόκκινα δάνεια ανησυχούν τον Ντράγκι - enikonomia.gr
share

FAZ: Τα κόκκινα δάνεια ανησυχούν τον Ντράγκι

δημοσιεύτηκε:

«Τα κόκκινα δάνεια ανησυχούν τον Ντράγκι» είναι ο τίτλος του άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου επισημαίνεται πως,«ο πρόεδρος της ΕΚΤ προτρέπει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωσή τους».

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ζήτησε να επιδιωχθεί με αποφασιστικότερο τρόπο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Σ’ αυτή τη φάση είναι το σημαντικότερο θέμα» δήλωσε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των 120 τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2015 και μετά από το 7,5% στο 5,5%.

Πολλές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν υψηλές απώλειες, επειδή τα κόκκινα δάνεια είναι υψηλά σε σχέση με το κεφάλαιό τους, προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Επιπλέον η FAZ αναφέρει ότι, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Πορτογαλία και Ελλάδα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα βάρη λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν αξιώσεις από δάνεια ύψους άνω των 250 δισ. ευρώ. Συνολικά, αυτές υπερβαίνουν στον ευρωχώρο το 1 τρισ. ευρώ, εξ αυτών αντιστοιχούν περίπου 800 δισ. ευρώ στις μεγάλες τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Για τον Ντράγκι οι επιβαρύνσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη, καθώς οι τράπεζες μπορούν να δίνουν λιγότερα δάνεια. Γι’ αυτό και οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ εξέδωσαν πρόσφατα νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα μ’ αυτές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα λάβουν προθεσμία επτά ετών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τους μέσω ρυθμίσεων και εκποιήσεων. Οι νέες οδηγίες προκάλεσαν στην Ιταλία κριτική έναντι της Γερμανίας. Η ανησυχία αφορά ιδίως τα παλαιότερα δάνεια, για τα οποία η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί , επιχείρησε απ’ την πλευρά της να καθησυχάσει τα πνεύματα στο συνέδριο, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τα κόκκινα δάνεια συστημικό κίνδυνο, επειδή αφορούν λιγότερο τις μεγάλες και κυρίως τις μικρότερες τράπεζες, κάλεσε παρά ταύτα τις τράπεζες της ΕΚΤ να παρουσιάσουν αξιόπιστα και φιλόδοξα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.


Πηγή Πληροφοριών: FAZ/ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.