Quantcast
Μια δύσκολη συντάντηση για την Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Μια δύσκολη συντάντηση για την Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Πριν από ένα χρόνο ο τρομοκράτης Ανίς Αμρί επιτέθηκε με ένα κλεμμένο φορτηγό εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 70 να τραυματιστούν.

Οι συγγενείς των θυμάτων θα επισκεφθούν την Αγκ. Μέρκελ το απόγευμα στην καγκελαρία. Μια συνάντηση η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Πριν από δυο εβδομάδες η γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε μια επιστολή από τους συγγενείς των θυμάτων. Μια επιστολή γεμάτη πόνο, οργή, θυμό και αδυναμία. «Κυρία καγκελάριε, η τρομοκρατική επίθεση στην πλατεία Μπράιτσαϊτπλατς είναι μια ακόμα τραγική συνέπεια της πολιτικής απραξίας της κυβέρνησής σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Όσον αφορά την επαφή με τους συγγενείς θα πρέπει να διαπιστώσουμε κυρία καγκελάριε πως ούτε προσωπικά ούτε γραπτώς δεν μας συλλυπηθήκατε». Την επιστολή υπογράφουν οι συγγενείς των 12 οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην Μπράιτσαϊτπλατς.

Η γερμανίδα καγκελάριος διάβασε την επιστολή και ήταν πολύ «συγκινημένη» αλλά και «επικριτική» όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ πριν από δυο εβδομάδες. «Για το λόγο αυτό η καγκελάριος θέλει να ακούσει πολύ προσεκτικά και να μάθει τι είναι αυτό που τους δυσκόλεψε και ίσως να ασκήσει κριτική στις κρατικές υπηρεσίες» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την κριτική για απραξία της καγκελαρίου και υπογράμμισε πως την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης αναφέρθηκε στην ομιλία της στα θύματα και δήλωσε πως «η σκέψη της είναι μαζί τους».

Επίσκεψη Μέρκελ στη χριστουγεννιάτικη αγορά


Τον Μάρτιο συναντήθηκε o τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ με τους συγγενείς των θυμάτων. Μια κίνηση που είχε συμφωνηθεί με την καγκελάριο.

Η σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αναμένεται να διαρκέσει δυο ώρες και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το τι θα συζητηθεί.

Πριν από μια εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση και συνομίλησε με τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες των περιπτέρων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Μαξ Μύλερ, του οποίου το περίπτερο είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν κατάφερε όμως να συνομιλήσει για πολύ με την καγκελάριο, όπως δήλωσε ο 26χρονος ιδιοκτήτης, ο οποίος έφτιαξε ένα καινούργιο ξύλινο περίπτερο. Ίσως σήμερα το απόγευμα να μπορέσει να μιλήσει περισσότερο μαζί της, αφού και ο ίδιος έλαβε πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση.

Μια ημέρα μετά την επίσκεψή της ο Κουρτ Μπεκ, ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία πιστοποιούνται σημαντικά λάθη και παραλείψεις από πλευράς των αρχών και προτείνεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Μέχρι στιγμής οι συγγενείς των θυμάτων έχουν λάβει συνολικά 1,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό στο ειδικό ταμείο έχει ανέλθει στα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.