Quantcast
Προβληματισμός στη Fed για την οικονομική πολιτική Τραμπ - enikonomia.gr
share

Προβληματισμός στη Fed για την οικονομική πολιτική Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Αμφιβολίες για την επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική οικονομία εξέφρασαν τα μέλη του συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην τελευταία συνεδρίαση. Φρόντισαν έτσι να κρατήσουν αποστάσεις από τις υψηλές προσδοκίες του Τραμπ για το μοναδικό νομοσχέδιο που κατάφερε να περάσει από τότε που ανέλαβε πρόεδρος.

Οι αξιωματούχοι της Fed, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης στα μέσα Δεκεμβρίου, που δόθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα, έδειξαν να εκπλήσσονται επειδή ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, φοβούμενοι ότι θα παραμείνει έτσι περισσότερο καιρό απ’ ό,τι αναμενόταν.

Το ράλι στη Wall Street έχει παραταθεί λόγω της ώθησης που δίνει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ισχυρίζονται ότι οι περικοπές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 4% και πάνω. Στο επίκεντρο της φορολογικής μεταρρύθμισης βρίσκεται η μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%.

Ομως αμφισβητείται η θετική επιρροή του νομοσχεδίου στην πραγματική οικονομία. Η Fed σημειώνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο ενδέχεται να προκαλέσει «κάποια αύξηση» της κατανάλωσης και σε μικρό βαθμό ενίσχυση των επενδύσεων από εταιρείες. Κατά πάσα πιθανότητα, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομήσουν οι εταιρείες θα χρησιμοποιηθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, στην επαναγορά μετοχών τους ή στην ολοκλήρωση των εξαγορών.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση «έκριναν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων, αν τεθούν σε εφαρμογή, θα ενισχύσουν πιθανότατα μετριοπαθώς τις δαπάνες, παρότι ο βαθμός που θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστός».

Επίσης, τα στελέχη της Fed είναι επιφυλακτικά όσον αφορά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Μπορεί να υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης όσο οι Αμερικανοί βλέπουν να αυξάνεται η περιουσία τους από την άνοδο των αξιών στις αγορές, αλλά είναι άγνωστο αν οι μειώσεις των φόρων θα επιτύχουν κάτι τέτοιο σε μόνιμη βάση. Κατά συνέπεια, τα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η οποία αποφασίζει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, είναι επιφυλακτικά για το αν οι περικοπές στη φορολογία θα ενισχύσουν τον δομικό πληθωρισμό, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, στον στόχο του 2% ή λίγο παραπάνω.

«Με τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού να έχουν κινηθεί πτωτικά (το 2017) και να παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το 2%, ορισμένοι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση παρατηρούν ότι υπάρχει πιθανότητα οι τιμές να κινηθούν χαμηλότερα του στόχου για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι αναμενόταν», αναφέρεται στα πρακτικά. Στην τελευταία συνεδρίαση η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις ακόμα αυξήσεις μέσα στο τρέχον έτος, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2017, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,7% από το 1,8% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, ενώ παραμένει χαμηλότερα του 2% από τον Απρίλιο του 2017.
Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν ότι η τόνωση των τιμών στην πραγματική οικονομία θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της Fed, όταν πάρει στα χέρια του τα ηνία της ο Τζερόμ Πάουελ τον επόμενο μήνα.

«Εχουν υιοθετήσει μια μετριοπαθή προσέγγιση… αν ενισχυθεί ο πληθωρισμός, τότε θα προχωρήσουν ταχύτερα στην αύξηση των επιτοκίων. Αν επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών, τότε θα προχωρήσουν πιο αργά στην αύξηση των επιτοκίων», σχολιάζει ο Στέφεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος της Amherst Pierpont Securities, στο Reuters. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει οριστεί για το διάστημα 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου.

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.