Quantcast
FT: Η επιστροφή των Hedge funds στον κόσμο των... αποδόσεων - enikonomia.gr
share

FT: Η επιστροφή των Hedge funds στον κόσμο των… αποδόσεων

δημοσιεύτηκε:

H παγκόσμια βιομηχανία των hedge funds είχε πέρυσι τις καλύτερες αποδόσεις από το 2013, οδηγούμενη από τις δυνατές επιδόσεις των διαχειριστών που στοιχηματίζουν σε μετοχές.

Σύμβουλοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επίδοση θα μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, όσο αφορά τις υψηλές προμήθειες και τα μέτρια μακροπρόθεσμα κέρδη. Αλλά μια συγκρατημένη αισιοδοξία έχει επιστρέψει στη βιομηχανία μετά τις εκροές του 2016 – τη χειρότερη χρονιά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης – καθώς πολλοί διαχειριστές παρουσίασαν δυνατές ή ακόμη εκπληκτικές αποδόσεις.

«Το 2017 τα hedge funds ως “στρατηγική” δικαιολόγησαν τελικά το κόστος κεφαλαίου τους», δήλωσε ο ScottWarner, συνέταιρος στην εταιρεία διαχείρισης hedge funds Paamco. «Αλλά για να αρχίσουμε πραγματικά να οδηγούμε τα χρήματα πίσω σε αυτή την κατηγορία στοιχείων ενεργητικού, θα πρέπει να δούμε μια πιο παρατεταμένη περίοδο απόδοσης».

Τα fund που μπορούν να κάνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχήματα για τις κινήσεις των τιμών των μετοχών, γνωστά ως «long/short», ήταν ανάμεσα σε αυτά με τις καλύτερες αποδόσεις του έτους, συμβάλλοντας στη διατήρηση κεφαλαίων που οι επενδυτές ταχύτατα μετέφεραν προς τα φθηνότερα, παθητικά και πιο ρευστοποιήσιμα προϊόντα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης «long/short» είχαν funds που επέστρεψαν διψήφια ποσοστά πέρυσι. Ορισμένοι μικρότεροι διαχειριστές πήγαν ιδιαίτερα καλά: Whale Rock Capital και Light Street Capital απέδωσαν 36,2% και 38,6% αντιστοίχως, από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών συμπεριλαμβανομένης της Alibaba.

Η Tiger Global, από τους μεγαλύτερους long/short διαχειριστές, είχε αποδόσεις 27,5% ως τα τέλη Νοεμβρίου. «Υπήρξε πραγματικά καλή επιλογή μετοχών τόσο στα long, όσο και στα short», δήλωσε ο JonHansen, διευθυντής hedge funds της Cambridge Associates, εταιρείας συμβούλων επενδύσεων. «Όταν οι διαχειριστές είχαν δίκιο το 2017, υπήρχε η τάση να ανταμείβονται γι’ αυτό, και στις δυο επιλογές».

Τα ακτιβιστικά funds πήγαν επίσης δυνατά. Το TCI, ακτιβιστικό fund με έδρα το Λονδίνο, είχε άνοδο κατά 28,2% για το έτος. Τα Marshall Wace, Lansdowne, Cevian Capital, Teleios Capital, Brenner West και Naya Capital είχαν όλα funds με διψήφιες αποδόσεις για το 2017.

Τα νούμερα, που παρακολουθούνται από τον όμιλο έρευνας HFR, έδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι τα hedge funds όλων των κατηγοριών παρήγαγαν αποδόσεις της τάξεως του 8,5% το 2017, καλύτερα από το 5,4% που είχε καταγραφεί το 2016. Τα hedge funds μετοχών – που περιλαμβάνουν long-short funds, funds ανάπτυξης και αξίας και ειδικευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους – κατέγραψαν άνοδο κατά 13,2%, το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η αναβίωση των αποδόσεων ήρθε ακριβώς στην ώρα της. Ο Bob Leonard, διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse και επικεφαλής παγκοσμίως των κεφαλαιακών υπηρεσιών της, δήλωσε ότι τα funds «long/short» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα «στη λίστα παρακολούθησης πολλών ατόμων» για πιθανές εξαγορές.

Όμως, ενώ οι επενδυτές που έχουν επενδύσει σήμερα σε μετοχές long-short funds που υπεραπόδοσαν είναι πιθανό να μείνουν, είναι μάλλον απίθανο να προσθέσουν κεφάλαια, ανέφερε. Όλα τα μετοχικά funds ενισχύθηκαν από τις αυξανόμενες αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 19% πέρυσι.

«Μερικοί σκέφτονται ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι λίγο “τεντωμένες” και κανείς δεν ξέρει πότε ή πώς τελειώνει αυτό, με ορισμένους θεσμικούς επενδυτές να «παίρνουν μάρκες από το τραπέζι», δήλωσε ο κ. Leonard.

«Όσο οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ή να νοιώθουν ότι ανεβαίνουν λίγο οι τιμές στις αναπτυγμένες αγορές, οι στρατηγικές για επενδύσεις σε «global macro» είναι αυτές που έρχονται πρώτα στο μυαλό», πρόσθεσε, επειδή αυτά είναι funds που μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια μεταξύ ολόκληρων αγορών.

Τα «macro funds» που ήταν υπό διαχείριση το 2017 απέδωσαν μόλις 2,3%, σύμφωνα με τον HFR, καλύτερα όμως από το 1% της προηγούμενης χρονιάς. Τα σχετικής αξίας (relative value) funds, που τελούν υπό διαπραγμάτευση κυρίως στις αγορές πίστωσης, απέδωσαν 5,3%, λιγότερο από το 7,7% του 2016.

Παρά τις υψηλές γενικά αποδόσεις της βιομηχανίας τον προηγούμενο χρόνο, οι επενδυτές ακόμη ανησυχούν για τα hedge funds. H δομή των υψηλών χρεώσεων – παραδοσιακά 2% τέλος διαχείρισης fund και 20% τέλος επίδοσης – έχει δεχθεί κριτικές.

Τα funds ανταποκρίθηκαν μειώνοντας τα τέλη, και τα χρήματα που έρευσαν στον κλάδο επικεντρώθηκαν στα μεγαλύτερα funds. Τα hedge funds που έκλεισαν το 2017 ξεπέρασαν σε αριθμό τα funds που άνοιξαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως υποστηρίζουν αρκετοί βετεράνοι της βιομηχανίας.

Τα Blue Ridge Capital του John Griffin, Hutchin Hill Capita του Neil Chriss και τα Εton Park Capita του Eric Mindich, όλα έκλεισαν, ενώ ο Paul Tudor Jones έβαλε τέλος σε ένα από τα δικά του.

Ο Don Steinbrugge, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής συμβουλευτικής Agecroft Partners, προέβλεψε ότι αν και το ποσό των χρημάτων που διαχειρίζεται η βιομηχανία θα συνέχιζε να αναπτύσσεται το 2018, ο αριθμός των hedge funds που θα κλείσουν, επίσης θα καταγράψει άνοδο.

«Η βιομηχανία των hedge funds παραμένει υπερκορεσμένη», ανέφερε σε επιστολή του στους πελάτες. «Πιστεύουμε ότι περίπου 90% όλων των hedge funds δεν δικαιολογούν τις χρεώσεις τους… Κάποιοι μεγάλοι διαχειριστές, απλά είναι πολύ μεγάλοι, για να διατηρήσουν ένα πλεονέκτημα».

Αφού οι επενδυτές απέσυραν 70 δισ. δολάρια από τα hedge funds το 2016, 2,9 δισ. δολάρια φρέσκου κεφαλαίου κύλησε τους πρώτους εννέα μήνες του 2017. Το τελικό νούμερο για τη χρονιά θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ο κ. Warner είπε ότι οι διαχειριστές στη Paamco «δεν βλέπουν τεράστια ζήτηση επενδυτών να επιστραφούν, αλλά έχει παρατηρηθεί μείωση της πίεσης για εξαργύρωση». Ο κ. Hansen πρόσθεσε: «Περάσαμε μία σύσφιξη καθώς υπήρχε πολύ αρνητικό κλίμα για τα hedge funds. Αυτό φαίνεται να υποχωρεί».

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.