Quantcast
Ποια είναι τα κορυφαία MBA στον κόσμο - enikonomia.gr
share

Ποια είναι τα κορυφαία MBA στον κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Τα διετή ΜΒΑ παραμένουν επιτυχημένα. Το Stanford Graduate School of Business επιστρέφει στην κορυφή της κατάταξης των FT Global MBA και τα διετή προγράμματα καταλαμβάνουν τις εννιά από τις δέκα πρώτες θέσεις. Το ετήσιας διάρκειας ΜΒΑ του Ιnsead, κορυφαίο των τελευταίων δύο ετών, πέφτει στη δεύτερη θέση.

Πανεπιστήμιο της Pennsylvania: Το Wharton παραμένει τρίτο, ενώ το διετές πρόγραμμα του London Business School, ανεβασμένο στην τέταρτη θέση, μετά τη σπάνια πτώση του εκτός των πέντε κορυφαίων, είναι το καλύτερο βρετανικό ΜΒΑ. Εν τω μεταξύ, το ετήσιο ΜΒΑ του Cambridge Judge Business School υποχωρεί οκτώ θέσεις, στη 13η θέση. Το Business School του Harvard πέφτει στην πέμπτη θέση, στην πιο χαμηλή κατάταξη από το 2008.

Συνολικά, η πλειοψηφία των διετών προγραμμάτων αυξάνουν ή διατηρούν τη θέση τους στη φετινή κατάταξη (31 σε άνοδο και 21 σε πτώση) ενώ τα ετήσιας διάρκειας ανταγωνιστικά ΜΒΑ χάνουν θέσεις (14 σε άνοδο και 21 σε πτώση). Το Jones Graduate School of Business στο Rice University στο Χιούστον έχει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 19 θέσεις, φτάνοντας στην 45η.

Ενώ υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές, ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων φοιτητών στις σχολές που βρίσκονται στην κατάταξη των FT στις ΗΠΑ το 2017 έχει παραμείνει σταθερός, στις περίπου 12.000. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των σχολών είχε περισσότερες εγγραφές φοιτητών πέρυσι από ό,τι το 2016. Η πλειοψηφία των αμερικανικών σχολών είχαν λιγότερους ξένους φοιτητές,, αλλά η μέση αναλογία για τα ιδρύματα της κατάταξης είναι μειωμένη μόνο κατά 1%, στο 38%.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Stanford έχει «χτυπήσει» κορυφή στην κατάταξη, έξι χρόνια μετά την πρώτη του φορά. Οι απόφοιτοί του άνοιξαν τον δρόμο, χάρη στη σημαντική αύξηση μισθών, αυξημένοι κατά 20.000 δολάρια, στις 214.000 δολάρια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μέσος όρος μισθού (μη προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό) από την εναρκτήρια ένταξή του στην κατάταξη το 1999.

Αν και η σχολή είναι στο Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, το ένα τρίτο των αποφοίτων δουλεύουν στην εταιρική χρηματοδότηση. «Τα hedge funds λίγο ή πολύ προσλαμβάνουν από τις τρεις κορυφαίες αμερικανικές σχολές μόνο [Harvard, Stanford και Wharton]. Κι εγώ δεν θα μπορούσα να βρεθώ στη δουλειά που έχω, χωρίς το Stanford», είπε ένα απόφοιτος που ήταν σύμβουλος, πριν το MBA του.

Το Stanford έλαβε επίσης επαίνους για την επικέντρωσή του στην προσωπική ανάπτυξη. «Ήταν μια εμπειρία μεταμόρφωσης με μέγιστη εξέλιξη των εσωτερικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων», δήλωσε ένας άλλος απόφοιτος.

Περισσότερο από 25% της τελευταίας φουρνιάς αποφοίτων έκανε πρακτική στο εξωτερικό, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις αμερικανικές σχολές που είναι στον κατάλογο, όπου ο μέσος όρος είναι 4%. Η σχολή είναι στη 32η θέση γενικά για την εμπειρία διεθνών θεμάτων.

Οι σχολές της Ασίας έλαμψαν στην κατάταξη του 2018. Το Ceibs, με έδρα τη Σανγκάη, επιστρέφει στο top 10 και βρίσκεται στην όγδοη θέση. Το National University of Singapore Business School ανεβαίνει οκτώ θέσεις στη 18η κατάταξη, στην καλύτερή του επίδοση. Το Renmin University of China School of Businessεπιστρέφει στην 39η, ανεβασμένο τέσσερις θέσεις από το 2015. Τέλος, το Lee Kong Chian School of Business έγινε η τρίτη σχολή στον κατάλογο από τη Σιγκαπούρη και η υψηλότερη νεοεισερχόμενη, στην 49η θέση.

Οι απόφοιτοι του Harvard και του LBS το 2014 έχουν υψηλότερους μέσους μισθούς τρία χρόνια περισσότερο από την προηγούμενη γενιά (και οι δύο ανεβασμένες κατά περίπου 14.000 δολάρια, στις 192.000 δολάρια και 168.000 δολάρια αντίστοιχα). Ωστόσο, οι κατατάξεις των σχολών για την έρευνα έχουν πέσει σημαντικά -του Harvard από τρίτη στη 16η και του LBS από τη 12 στην 27η.

Αυτό συνέβαλε στην πτώση του Harvard στην πέμπτη θέση στη γενική κατάταξη του ΜΒΑ. Η σχολή ήταν κορυφαία στην έρευνα για 12 φορές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σχολή και η πιο χαμηλή προηγούμενη κατάταξη ήταν η πέμπτη θέση το 2000.

Η φετινή έρευνα έχει βασιστεί στα άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε 50 ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιοδικά από καθηγητές πλήρους απασχόλησης, από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αρκετοί καθηγητές του Harvard εμφανίστηκαν σε τέτοιες εκδόσεις το 2014, πολύ καιρό πριν, δηλαδή, για να υπολογιστούν.

Κορυφαία σχολή: Stanford

Το Stanford Graduate School of Business επιστρέφει στην πρώτη θέση, έξι χρόνια μετά την πρώτη του φορά στην κορυφή. Οι απόφοιτοί του, από την τάξη του 2014, έχουν τον φετινό πιο υψηλό μέσο μισθό, τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση, στις 214.000 δολάρια.

Πρόκειται για άνοδο 114% σε σχέση με τον μισθό που έπαιρναν πριν το ΜΒΑ, το οποίο είναι επίσης η πιο υψηλή άνοδος ανάμεσα στις σχολές του καταλόγου. Η σχολή είναι τέταρτη στην πρόοδο καριέρας. «Το ΜΒΑ του Stanford μού έδωσε τη δυνατότητα να βρω τις δύο θέσεις εργασίας μου, μετά την αποφοίτηση και να πάρω καλύτερες θέσεις, από ό,τι αν δεν το είχα κάνει», δήλωσε ένας απόφοιτος.

Κορυφαία ασιατική σχολή: Ceibs

Το Ceibs (China Europe International Business School) είναι σχετικά καινούριο ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την κινεζική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 1994.

Παρ’ όλα αυτά, έχει παρουσία σε αυτόν τον κατάλογο συνεχόμενα από το 2002, όταν μπήκε στην 92η θέση. Η HKUST Business School είναι η μόνη σχολή από την Ασία που εμφανίζεται πιο συχνά (18 φορές έναντι 17). Το Ceibs ανεβαίνει τρεις θέσεις, στην όγδοη, την καλύτερη του επίδοση. Αυτή είναι η επιστροφή του στο top 10 από το 2009. Ρεκόρ 15 ασιατικών σχολών περιλαμβάνεται στον κατάλογο του 2018.

Κορυφαίο για διεθνή κινητικότητα: IMD

Το International Institute for Management Development με έδρα τη Λοζάνη, στην Ελβετία, είναι πιο γνωστό με το ακρωνύμιό του: IMD. Είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα εξειδικευμένο στην εκπαίδευση CEO -έχει βρεθεί στην πρώτη θέση του open-enrollment training, από το 2012.

Η σχολή έχει ένα από τα πιο διαφορετικά MBA παγκοσμίως, με το 96% των σχολών και 99% των φοιτητών να είναι από το εξωτερικό. Οι απόφοιτοί του έχουν επίσης κινητικότητα: τα τέσσερα πέμπτα εργάστηκαν στο εξωτερικό κάποια στιγμή στην καριέρα τους.

Κορυφαίο «value for money»: Hough

Το Hough Graduate School of Business στο University of Florida επιστρέφει στον κατάλογο για πρώτη φορά από το 2011, φτάνοντας στην 58η θέση, την πιο υψηλή του. Η σχολή είναι κορυφαία σε «value for money», παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθός των αποφοίτων είναι στην πέμπτη θέση από το τέλος, στις 106.000 δολάρια.

Ωστόσο, το ΜΒΑ διάρκειας 16 μηνών, έχει από τα πιο χαμηλά δίδακτρα, περίπου 30.000 δολάρια, κι ένα από τα χαμηλά κόστη ευκαιρίας, χάρη στο ότι είναι το πιο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ.

Μεγαλύτερη πτώση: Lancaster

Το Lancaster University Management School είχε τη μεγαλύτερη πτώση αυτή τη χρονιά, χάνοντας 28 θέσεις και φτάνοντας στην 70ή. Η σχολή ήταν στην 35η θέση πριν από δύο χρόνια. Οι απόφοιτοί του, της τάξης του 2014, είχαν μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στον μισθό, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, με απώλειες 10.000 δολαρίων, στις 104.000 δολάρια, τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση.

Οι περισσότερες υπόλοιπες σχολές στον κατάλογο έχουν υψηλότερους μισθούς, σε σχέση με το 2014. Η αύξηση του μισθού, από τα επίπεδα πριν το MBA, ήταν 6% χαμηλότερη, σε σχέση με το 2017.

Διεθνής εμπειρία: το MBA της Λισαβώνας

To κοινό ΜΒΑ από το Nova School of Business and Economics και το Católica Lisbon School of Business and Economics είχε πάντα μια δυνατή διεθνή προοπτική. Έχει υπάρξει στα τέσσερα κορυφαία για τη «διεθνή εμπειρία» των μαθημάτων από το 2013 και τώρα βρίσκεται στην κορυφή, στη γενική κατάταξη λαμβάνει την 80ή θέση.

«Ήταν μια διεθνής εμπειρία», είπε ένας απόφοιτος. «Μελέτησα με συμφοιτητές από διαφορετικές εθνικότητες, πέρασα ένα μήνα στo MIT Sloan School of Management και έκανα ένα μήνα πρακτική στο Σάο Πάολο».

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.