Quantcast
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να απέχει από εντάσεις - enikonomia.gr
share

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να απέχει από εντάσεις

δημοσιεύτηκε:

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πηγή έντασης στην περιοχή και έμπρακτα να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος είχε κληθεί από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης του ΡΙΚ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Τουρκία αντέδρασε πολύ πιο έντονα από άλλες φορές σε σχέση με το τεμάχιο 3, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα τα τεμάχια της Κύπρου αμφισβητούνται από πλευράς Τουρκίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει ήταν αναμενόμενη πιθανή εξέλιξη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Επίσης δήλωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΝΙ αναμένεται στη Λευκωσία αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων με την εταιρεία.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο γεωτρύπανο βρίσκεται μόνο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά κανένας τεχνοκράτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξ άλλου, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι προκλήσεις τις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αναμενόμενες και πρόσθεσε ότι είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι μία άλλη χώρα θα αντιπαρατεθεί με την Τουρκία για να προστατεύσει την Κύπρο.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από διπλωματικές προσπάθειες. Ωστόσο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, επειδή η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία λειτουργεί πολύ διαφορετικά από ότι ο σύγχρονος κόσμος και αδιαφορεί για τα διπλωματικά θέσμια.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.