Quantcast
Αναβρασμός για την ένοπλη βία στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Αναβρασμός για την ένοπλη βία στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Παρά το νέο μακελειό με 17 νεκρούς σε αμερικανικό σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα πριν από μία εβδομάδα, η τοπική βουλή της αμερικανικής πολιτείας καταψήφισε πριν από λίγες ώρες πρόταση για αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την οπλοφορία και οπλοκατοχή. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας που απέρριψε εμφατικά τις νομοθετικές αλλαγές με ψήφους 71 έναντι 36, μαθητές που παρακολουθούσαν τη διαδικασία ξέσπασαν σε δάκρυα. Η 16χρονη μαθήτρια Σέριλ Ακουαρόλι είπε –σύμφωνα με το CNN- απευθυνόμενη προς τους βουλευτές ότι εάν υπάρξει και νέο μακελειό θα είναι δικό τους φταίξιμο.


Πριν από την ψηφοφορία στην πρωτεύουσα της Φλόριντα Ταλαχάσι επικρατούσε αισιοδοξία στις τάξεις των μαθητών ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα υιοθετούσε τις προτάσεις για απαγόρευση ορισμένων ημιαυτόματων τυφεκίων αλλά και μεγαλύτερων γεμιστήρων. Δεκάδες μαθητές και γονείς του μοιραίου σχολείου στο Πάρκλαντ είχαν ταξιδέψει στο Ταλαχάσι για να ενώσουν τις φωνές τους υπέρ αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή και οπλοφορία, που προστατεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Για τον ίδιο λόγο περί τους 1.000 μαθητές και γονείς έκαναν χθες πορεία προς το σημείο του μακελειού. Η Μάντισον Μπρίτο, μαθήτρια λυκείου στην κοντινή πόλη Μπόκα Ρατόν, είπε διαμαρτυρόμενη ότι «ακούμε μόνο το όνομα του δράστη στις ειδήσεις, δεν ακούμε ποτέ για τα 17 θύματα και τις δικές τους ιστορίες. Τα αποδίδουν όλα σε ψυχική ασθένεια των δραστών ενώ είναι τόσο εύκολο να πάρεις όπλο στις μέρες μας. Είναι γελοίο».

Ο 19χρονος δράστης της Φλόριντα Νίκολας Κρουζ, που είχε αποβληθεί από το σχολείο του για πειθαρχικούς λόγους, ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15, το οποίο είχε αγοράσει νομίμως από νόμιμο έμπορο όπλων πέρυσι, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Φειδωλή ανταπόκριση από τον Τραμπ


Υπό την πίεση της κοινής γνώμης μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ, ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σε μια φειδωλή κίνηση υποχώρησης. «Μόλις πριν από λίγο υπέγραψα ένα υπόμνημα προς τον γενικό εισαγγελέα ώστε να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση όλων των συσκευών που μετατρέπουν τα νόμιμα όπλα σε πολυβόλα. Περιμένω αυτές οι κρίσιμες διατάξεις να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα», δήλωσε χθες από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τα λεγόμενα bump stocks, ειδικά κοντάκια που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα σε αυτόματα όπλα. Ένα τέτοιο εξάρτημα είχε χρησιμοποιήσει τον Οκτώβριο του 2017 και ο μακελάρης που σκότωσε 58 άτομα στο Λας Βέγκας.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί αμφιβάλλουν ότι ενδεχόμενη απαγόρευση των συγκεκριμένων εξαρτημάτων θα είναι επαρκές μέτρο προστασίας από την ένοπλη βία στις ΗΠΑ.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.