Quantcast
FT: Η Γερμανία θέλει σύνδεση των Ταμείων Συνοχής με τη μετανάστευση - enikonomia.gr
share

FT: Η Γερμανία θέλει σύνδεση των Ταμείων Συνοχής με τη μετανάστευση

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία θέλει οι χώρες να παίρνουν περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ αν φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς μεταναστών, κίνηση που θα οδηγούσε σε χορήγηση λιγότερων κονδυλίων σε φτωχές χώρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η κίνηση αποτελεί ένδειξη του εκνευρισμού της Γερμανίας με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίαςκαι άλλων χωρών που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια της ΕΕ, όμως αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης που εισήγαγε η ΕΕ μετά την προσφυγική κρίση του 2015.

Το Βερολίνο θέλει μεγαλύτερο μέρος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ να συνδέεται με τον σεβασμό προς τις βασικές πολιτικές και αξίες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και του κράτους δικαίου. Η γερμανική πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες σε Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως οι κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία αδιαφορούν για τους κανόνες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και άλλων θεσμών.

Το σχέδιο, που περιλαμβάνεται σε κείμενο εργασίας της Γερμανίας, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη στροφή από τις παραδοσιακές χρήσεις των διαρθρωτικών κονδυλίων, που επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στα έργα υποδομής καθώς και στην παιδεία και την κατάρτιση των πολιτών της ΕΕ. Το Βερολίνο προώθησε το σχέδιο σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση ανώτατων εθνικών αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δυο πηγές που ήταν παρούσες στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Η μια πηγή που ήταν παρούσα δήλωσε πως η γερμανική ιδέα «δεν είναι αυτό που καταλαβαίνω εγώ για τον όρο κονδύλια συνοχής».

Στο πλαίσιο της πρότασης, που έχουν δει οι Financial Times, τα «διαρθρωτικά και επενδυτικά» κεφάλαιατης ΕΕ θα στηρίζουν κυβερνήσεις που «έχουν αναλάβει ευθύνη για την υποδοχή και ενσωμάτωσηαυτών που δικαιούνται διεθνούς προστασίας μεταναστών με δικαίωμα διαμονής».

Η νέα προσέγγιση θα μειώνει την προσοχή που δίνεται στον πλούτο μιας χώρας και δυνητικά θα μετέφερε ορισμένους πόρους στις πλουσιότερες χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης που δέχονται μετανάστες –κυρίως στην ίδια τη Γερμανία, η οποία δέχθηκε περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες κατά την διάρκεια της κρίσης του 2015.

Τα περιφερειακά κεφάλαια βοηθείας απαρτίζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του ύψους 1 τρισ. ευρώ μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το μέλλον των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «πεδία μάχης» στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και θα μπορούσαν να συνεχιστούν και του χρόνου.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από το ερώτημα του πόσο θα πρέπει να μειώσει η ΕΕ τις δαπάνες της, λόγω του Brexit, το οποίο θα στερήσει το μπλοκ από την οικονομική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κ. Μέρκελ έχει δημοσίως «ρίξει» την ιδέα της σύνδεσης των κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής με τον τρόπο με τον οποίον το μπλοκ χειρίζεται το μεταναστευτικό, λέγοντας σε podcast της στις 17 Φεβρουαρίου πως «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος».

«Βρίσκουμε πως, αν υπάρχουν προκλήσεις όπως η μετανάστευση, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στον καταμερισμό των καθηκόντων», είπε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωσαν πως μεταξύ των πιθανών τρόπων για την δαπάνη των ανακατανεμημένων χρημάτων θα περιλαμβάνονται τα οικιστικά έργα σε περιοχές στις οποίες η εισροή μεταναστών έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στη στέγαση, καθώς και τα μαθήματα εκμάθησης γλώσσας και δεξιοτήτων για τους μετανάστες.

Το γερμανικό κείμενο εργασίας, που φέρει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου και κυκλοφόρησε στις κυβερνήσεις στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ζητά επίσης η περιφερειακή βοήθεια της ΕΕ να «συνδέεται με τη συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου», λέγοντας πως «οι αξίες της ΕΕ αποτελούν το θεμέλιο της συνοχής της Ένωσης».

Το κείμενο, που παράλληλα παραθέτει ευρύτερα τους γερμανικούς στόχους για τον επόμενο προϋπολογισμό, αναφέρει πως η στάση της χώρας είναι «προκαταρκτική» και τελεί υπό την αίρεση του διορισμού κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να συμβεί τον επόμενο μήνα, αν τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος επικυρώσουν το προσχέδιο της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.