Quantcast
Καρλσρούη: Τα όρια του υπουργικού αξιώματος - enikonomia.gr
share

Καρλσρούη: Τα όρια του υπουργικού αξιώματος

δημοσιεύτηκε:

Υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ως έρεισμα την εξουσία που εκπορεύεται από το αξίωμά τους ή τον εξοπλισμό του υπουργείου τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των γερμανικών κομμάτων. Αυτό απεφάνθη χθες το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζοντας προσφυγή του ακροδεξιού κόμματος AfD κατά της υπουργού Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα. Οι δικαστές του δικαστηρίου της Καρλσρούης διαπίστωσαν ότι η γερμανίδα υπουργός παραβίασε συνταγματικές διατάξεις.

Της υπόθεσης προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση για την προσφυγική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γ. Βάνκα είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου της στις 4 Νοεμβρίου 2015 μια ανακοίνωση, με την οποία ζήτησε «κόκκινη κάρτα» στην AfD. Η επίμαχη δημοσίευση έγινε ως αντίδραση σε κάλεσμα διαμαρτυρίας του ακροδεξιού κόμματος με σύνθημα «Κόκκινη κάρτα στη Μέρκελ! Το άσυλο χρειάζεται όρια!».

Το κάλεσμα της υπουργού για «κόκκινη κάρτα» στην AfD παραβίασε κατά το δικαστήριο το δικαίωμα στην ισότητα ευκαιριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 του γερμανικού Συντάγματος. Όπως επισήμανε στην απόφασή του το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η γερμανική κυβέρνηση έχει μεν το δικαίωμα να αμύνεται έναντι κατηγοριών εναντίον της, ωστόσο θα πρέπει να απαντά επί της ουσίας και επί του αντικειμένου.

Η αρχή της κρατικής ουδετερότητας ισχύει και πέρα από προεκλογικές περιόδους, διευκρίνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε. Κατά τον ίδιο, οι κρατικοί λειτουργοί δεν έχουν το δικαίωμα να απαντούν με τον ίδιο τρόπο σε δυσφημιστικές επιθέσεις, ούτε έχουν τον ρόλο να καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν ή να απέχουν από διαδηλώσεις που διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα.

Ευνοϊκό τάιμινγκ για την AfD


Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια καλή χρονική συγκυρία για την AfD, καθώς αποσπά την προσοχή από πρόσφατες παρεκτροπές των στελεχών της. Η ικανοποίηση στις τάξεις του ακροδεξιού κόμματος ήταν εμφανής. «Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν ακόμη οι δικαστές στην Καρλσρούη», σχολίασε ο πρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Γιοργκ Μόιτεν προειδοποίησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα και για άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε παλαιότερα (2014) συγκεκριμενοποιήσει τα δικαιώματα των υπουργών κατά τη διάρκεια προεκλογικών αγώνων. Τότε είχε απορρίψει προσφυγή του νεοναζιστικού κόμματος NPD κατά της πρώην υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Μανουέλα Σβέζιχ.

Αυτή είχε απευθύνει τότε προειδοποιήσεις κατά του NPD ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Δηλώσεις με την ιδιότητα του κομματικού στελέχους ή του ιδιώτη επιτρέπονται, όμως πρέπει να διαχωρίζονται με σαφή τρόπο από το υπουργικό αξίωμα, είχε επιχειρηματολογήσει σε αυτήν την περίπτωση ο Αντρέας Φόσκουλε.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.