Quantcast
Στο 6,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Στο 6,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς για την κινεζική οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έφθασε τα 19,88 τρισεκ. γιουάν (περίπου 3,2 τρισεκ. δολάρια) τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, αυξημένο κατά 6,8% σε ετήσια βάση και σε συγκρίσιμες τιμές, με την αύξηση να είναι αμετάβλητη σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (NBS).

«Η οικονομία έκανε ένα καλό ξεκίνημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NBS Σινγκ Τζιχόνγκ σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας την υγιή δυναμική στην ανάπτυξη και τη βελτιωμένη ποιότητά της.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει εντός του εύρους του 6,7% με 6,9% για 11 τρίμηνα, με το ποσοστό της ανεργίας και τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερός, δήλωσε.

Οι νέες επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες συνέχισαν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, η εταιρική κερδοφορία και το εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται σταθερά ενώ η ανάπτυξη και οι υπηρεσίες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα ως κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης, δήλωσε.

Οι υπηρεσίες αντιστοιχούσαν στο 56,6% της οικονομίας και το 61,6% της ανάπτυξής της το πρώτο τρίμηνο. Η τελική κατανάλωση συνεισέφερε το 77,8% της οικονομικής ανάπτυξης από το 58,8% τον περασμένο χρόνο.

Στο μεταξύ, οι αυξημένες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της οικονομίας ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην αγορά, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να επεκτείνεται για 20ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο Σινγκ.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες και παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας αυξάνονται, και η οικονομία θα συνεχίσει να διατηρεί σταθερή ανάπτυξη με θετικές προοπτικές», δήλωσε ο Σινγκ. Αναφερόμενος σε προκλήσεις, ο αξιωματούχος τόνισε τον πιθανό αντίκτυπο από την αύξηση του προστατευτισμού, τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική σε μεγάλες οικονομίες και την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά.

«Η μεγαλύτερη (δυσκολία που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία) είναι η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, η Κίνα είναι «απολύτως ικανή» να διαχειριστεί τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, επικαλούμενη το γεγονός ότι η ανάπτυξή της καθοδηγείται ολοένα και περισσότερο από την εγχώρια αγορά, η καινοτομία της ενισχύεται και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη.

«Η οικονομία έχει πολλή αντοχή, δυνατότητες και περιθώριο. Οι σινοαμερικανικές εμπορικές προστριβές δεν μπορούν να πλήξουν την κινεζική οικονομία, ούτε μπορούν να αλλάξουν την υγιή δυναμική της βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.