Quantcast
Bloomberg: «Ωρολογιακή βόμβα» 51 δισ. δολ. για την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Bloomberg: «Ωρολογιακή βόμβα» 51 δισ. δολ. για την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία ωρολογιακή βόμβα με τα δάνεια ενεργειακών εταιρειών ύψους 51 δισ. δολαρίων», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, ο οποίος αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της μεγάλης πτώσης της ισοτιμίας της λίρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αντιμέτωπη με τη “βουτιά” της λίρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κάλεσε πρόσφατα το κοινό να δανείζεται στο νόμισμα που πληρώνεται. Ωστόσο, η προειδοποίηση αυτή ήρθε πολύ αργά για τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας.

Oι τουρκικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας προβάλλουν αυτό ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες της χώρας, καθώς επένδυσαν τα τελευταία 15 χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ενέργειας, προγράμματα διανομής και συμφωνίες.

Τώρα, με τη λίρα να υποτιμάται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος, ορισμένες εταιρείες έχουν ετήσια κέρδη που είναι χαμηλότερα από τα ποσά που πρέπει να δώσουν για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας.

Δάνεια, ύψους τουλάχιστον 6,1 δισ. δολαρίων που είχαν πάρει ενεργειακές εταιρείες, είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή αναχρηματοδότησης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δάνεια περίπου 4,1 δισ. δολαρίων της Bereket Enerji, η οποία πουλά εργοστάσια για να μειώσει τις υποχρεώσεις της. Εταιρείες σε διάφορους κλάδους έχουν συμφωνήσει, ή βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις, για την αναδιοργάνωση δανείων ύψους τουλάχιστον 24 δισ. δολαρίων, προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Πηγές: Bloomberg, ΑΠΕ- ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.