Quantcast
Μήνυμα της Ε.Ε. στη Ρουμανία μετά τις διαδηλώσεις: Επανεξετάστε δικαστικούς νόμους - enikonomia.gr
share

Μήνυμα της Ε.Ε. στη Ρουμανία μετά τις διαδηλώσεις: Επανεξετάστε δικαστικούς νόμους

δημοσιεύτηκε:

Η Eυρωπαία Eπίτροπος Βέρα Γιούροβα προέτρεψε την κυβέρνηση της Ρουμανίας να επανεξετάσει και πιθανόν να αναθεωρήσει νόμους που ενέκρινε πρόσφατα και άπτονται του δικαστικού συστήματος και της δικαιοσύνης, οι οποίοι – μεταξύ άλλων- αποτέλεσαν την αφορμή για τις εκτεταμένες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών συναπτών ημερών.

Οι οργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων καταγγέλλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι φωτογραφικές και σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων. Ένας από τους νόμους που εγκρίθηκαν πρόσφατα για παράδειγμα αποποινικοποιεί κάποια αδικήματα που συνδέονται με τη διαφθορά πολιτικών.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ έκρινε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Die Welt ότι οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε το Βουκουρέστι απειλούν την ανεξαρτησία των δικαστών, περιορίζουν την εξουσία των εισαγγελέων και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα δικαιοσύνης.

Θα «βοηθούσε» αν η κυβέρνηση αναθεωρούσε τις μεταρρυθμίσεις αυτές, πρόσθεσε η Γιούροβα στις δηλώσεις της οι οποίες δημοσιεύονται στο φύλλο της Βελτ που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

Η κυβέρνηση συμμαχίας της Ρουμανίας ενέκρινε επίσης νόμους που περιορίζουν την εξουσία της ειδικής μονάδας δίωξης της διαφθοράς και καθαίρεσε την επικεφαλής της Λάουρα Κόβεσι, η οποία έχαιρε σεβασμού.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.