Quantcast
Πολωνία: Αύξηση 7,1% του κατώτατου μισθού το 2019 - enikonomia.gr
share

Πολωνία: Αύξηση 7,1% του κατώτατου μισθού το 2019

δημοσιεύτηκε:

Ο μικτός κατώτατος μισθός στην Πολωνία θα αυξηθεί το 2019 στα 2.250 ζλότι που αντιστοιχούν σε 522,6 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,1%, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το ωρομίσθιο θα ανέλθει στα 14,7 ζλότι, δηλ. στα 3,4 ευρώ, διευκρίνισαν ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ελζμπιέτα Ραφάλσκα, όπως μεταδίδουν σήμερα πολωνικά ΜΜΕ.

Η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει μια αύξηση αρκετά σημαντική, συμβατή με τον ρυθμό ανάπτυξης (διαμορφώθηκε στο 4,6% το 2017 και προβλέπεται στο 3,8% το 2018) και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσαν οι δύο πολιτικοί.

Οι αριθμοί αυτοί, που ανακοινώθηκαν έξι εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών – ένα πρώτο σημαντικό τεστ για τους συντηρητικούς οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία από τον Οκτώβριο του 2015 – είναι σαφώς ανώτεροι εκείνων που είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

Ο μικτός κατώτατος μισθός αντιστοιχεί στο 47,2% του μικτού μέσου μισθού που προβλέπεται για το 2019. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν ανταποκρίνονται σχεδόν ακριβώς στις απαιτήσεις που διατύπωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη, το οποίο γενικά πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αλλά είναι σαφώς μικρότερες εκείνων του άλλου μεγάλου κεντρικού συνδικάτου OPZZ.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός στην Πολωνία θα ανέρχεται σε περίπου 380 ευρώ το 2019.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.