Quantcast
Zeit Online: Πώς βοήθησε η παρουσία του ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας στο Βερολίνο την τουρκική οικονομία - enikonomia.gr
share

Zeit Online: Πώς βοήθησε η παρουσία του ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας στο Βερολίνο την τουρκική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

«Πρώτα ο Ερντογάν στέλνει τον γαμπρό του» είναι ο τίτλος άρθρου της Zeit Online, που κάνει μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο.

«Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών είναι το πρώτο βήμα για να κερδηθεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για την τουρκική οικονομία: η εμπιστοσύνη», παρατηρεί η εφημερίδα.

«Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο κρίσης της τουρκικής οικονομίας. Πώς μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει την Τουρκία παρά τις διπλωματικές διαμάχες των τελευταίων ετών; Η Γερμανία έχει συμφέρον για μια πολιτικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία –δεδομένου ότι η ΕΕ βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία στο πεδίο του προσφυγικού.»

Εν συνεχεία η Zeit Online εστιάζει στα βαθιά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, στον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας, την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρεται επίσης και στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη μείωση του χρέους που εξήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση και σχολιάζει: «Όλα αυτά μοιάζουν με πρόγραμμα του ΔΝΤ για χώρες σε κρίση, κάτι το οποίο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν χρήσιμο. Ο Ερντογάν όμως αρνήθηκε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά. Η κυβέρνησή του θέλει να συνεχίσει να ενεργεί αυτόνομα και να δίνει την εντύπωση ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλά αυτό θα μπορούσε να τρομάξει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει όλες τις κομβικές οικονομικές και πολιτικές θέσεις, επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα και αποθαρρύνει τους επενδυτές», σημειώνει η εφημερίδα παρατηρώντας, τέλος, ότι η επίσκεψη Αλμπαϊράκ είναι ένα μικρό βήμα προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αλλά η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν ίσως ένα μεγαλύτερο. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστεύει πιθανώς η γερμανική πλευρά.

Πηγές: Zeit Online- Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.