Quantcast
El Publico για Βαλς: Ο "βουλευτής- φάντασμα" στη Γαλλία που ψάχνει νέα πολιτική ευκαιρία στη Βαρκελώνη - enikonomia.gr
share

El Publico για Βαλς: Ο “βουλευτής- φάντασμα” στη Γαλλία που ψάχνει νέα πολιτική ευκαιρία στη Βαρκελώνη

δημοσιεύτηκε:

Την περασμένη Τρίτη, ο Βαλς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Βαρκελώνης. Όμως αντί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου κάποιου κόμματος ( μη λησμονούμε την προσφορά των Ciudadanos), o Βαλς συνέστησε τη δική του ομάδα, η οποία περιέχει πρώην συνεργάτες του παλαιού δημάρχου Μαραγάλ, όπως ο Τσαβιέρ Ρόιτς, που λειτουργούν ως ‘κράχτες’ και κατέρχεται στον εκλογικό στίβο με μία δική του πλατφόρμα, στις οποία προστίθενται συνεργασίες που δύσκολα θα είχε εξασφαλίσει η ‘πορτοκαλί παράταξη’ του Άλμπερτ Ριβέρα.

Η επικεφαλής των Ciudadanos στο καταλανικό Κοινοβούλιο Ινές Αριμάδας, εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση της Μόνιμης Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, την πρόταση του Βαλς. Η ίδια υπενθύμισε ότι η πολιτική κατάσταση στην Καταλονία απαιτεί μια «άσκηση γενναιοδωρίας» από «την πλευρά όλων μας» και δήλωσε ότι θα «βρουν τον καλύτερο τρόπο για να ηττηθούν οι αποσχιστικές τάσεις και ο λαϊκισμός» στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.

Βέβαια, είναι τουλάχιστον περίεργη (και τρόπον τινά καιροσκοπική) η αλλαγή τούτη πλεύσης του κόμματος, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ο αρχηγός του Άλμπερτ Ριβέρα είχε ταχθεί κατά των συνεργασιών αυτού του τύπου και δήλωνε υπερήφανα πως θα «αναλάβουμε κάθε τίμημα» .«Θέλαμε να αποτελούμε την τρίτη πολιτική δημοτική της Ισπανίας, με τα αρχικά μας, με τις αξίες μας και με τις ομάδες μας», είχε δηλώσει. Τώρα του βγαίνουν τα νούμερα;

Ο βουλευτής- φάντασμα

Αλλά πώς χρηματοδοτείται η εκστρατεία του Βαλς; Απ’ ότι διαφαίνεται, υπάρχουν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας. Η ιστοσελίδα Elnacional.cat δημοσίευσε στα τέλη του περασμένου έτους ένα μήνυμα του ΓΓ του Συλλόγου Επιχειρηματιών (Círculo de Empresarios) Χεσούς Σάινθ Μουνιόθ, ο οποίος καλούσε διάφορες εταιρείες, που είναι ενταγμένες στο Χρηματιστήριο και το Ibex 35, να καλύψουν το «κόστος που σχετίζεται» με ενέργειες της πρωτοβουλίας ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας του Μανουέλ Βαλς. Η πρόθεση του Σάινθ Μουνιόθ και των συνεργατών του δεν είναι άλλη από το «να αδράξουν την ευκαιρία από την παρουσία του Μανουέλ Βαλς (…) έτσι ώστε οι διακηρύξεις του να βρουν ευήκοα ώτα στα μέσα ενημέρωσης (…) ιδιαίτερα στην Καταλωνία».

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός France 2, που ενδιαφέρεται για τις πολλές δραστηριότητες του Βαλς στην Ισπανία, κάλυψε πρόσφατα μία συνάντηση στην Παμπλόνα, όπου ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε μπροστά σε περίπου 350 άτομα. Όταν ερωτήθηκε από τον απεσταλμένο του γαλλικού Μέσου σχετικά με τη χρηματοδότηση της περιοδείας του, ο Βαλς απέφυγε να απαντήσει στην ίδια ερώτησή του δύο φορές.

Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την απάντηση, η Φαρίντα Αμρανί, υποψήφια με το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», που έχασε για λίγες ψήφους τη βουλευτική έδρα απέναντι στον Βαλς το 2017, υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πολιτικός χρησιμοποιεί τη βουλευτική του αποζημίωση για να χρηματοδοτεί την προεκλογική του εκστρατεία στη Βαρκελώνη . Για το λόγο αυτό, η Αμρανί έχει δρομολογήσει μία διαδικτυακή πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται και περισσότερα από 20.000 άτομα, ενάντια σε αυτόν που αποκαλούν «βουλευτή φάντασμα», ζητώντας του «για λόγους ηθικής» να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα και να σεβασθεί τους θεσμούς και τους πολίτες.

Στη Γαλλία επικρίνουν τον Βαλς, διότι επιδιώκοντας μία νέα πολιτική σταδιοδρομία εκτός των εθνικών συνόρων, αμελεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του. Από το καλοκαίρι, η εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει κόψει τελείως τους δεσμούς με τους ψηφοφόρους του στη Γαλλία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου France 2, συνολικά έχει παραστεί σε μόλις 24 συνεδριάσεις από της συνολικά 99 στην Εθνοσυνέλευση, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί 23 δημόσιες εμφανίσεις του στην Ισπανία.

Στον Βαλς, η γαλλική πολιτική σκηνή έχει δώσει (και κατόπιν αφαιρέσει) σχεδόν τα πάντα. Τώρα θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και στην πόλη όπου γεννήθηκε. Είναι άραγε ο θεόπεμπτος υποψήφιος που περιμένει η μη αυτονομιστική παράταξη; Θα κατορθώσει να συσπειρώσει στις κάλπες τους Ciudadanos, το δεξιό PP και τους Σοσιαλιστές του PSC; Μήπως οι μνήμονες ψηφοφόροι τιμωρήσουν τον ρόλο του στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία και τις ρατσιστικές δηλώσεις τους; Υπάρχει μήπως περίπτωση να φύγει από την Ισπανία από την πίσω πόρτα; Σε λίγους μήνες θα έχουμε την απάντηση.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.