Quantcast
Προς Brexit χωρίς συμφωνία; - enikonomia.gr
share

Προς Brexit χωρίς συμφωνία;

δημοσιεύτηκε:

Όλο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει την ερχόμενη χρονιά η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Brexit χωρίς συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους βλέπει ο βουλευτής της CDU και επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Γκούντερ Κρίχμπαουμ.

Όπως εκτίμησε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Πράγματι. Κυρίως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να προετοιμαστούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο διότι ο χρόνος λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία αποχώρησης που συζητάμε στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικυρωθεί στο τέλος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό απαιτεί χρόνο. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι έχουμε και Ευρωεκλογές. Η σημαντικότερη ημερομηνία όμως είναι η 29η Μαρτίου του 2019 όταν η Μεγάλη Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει οριστικά την ΕΕ».

Απροετοίμαστες οι επιχειρήσεις

Μόλις την περασμένη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Welt δημοσίευσε έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία δεν έχουν κάνει την παραμικρή προετοιμασία για το Brexit και δεν έχουν ασχοληθεί στο ελάχιστο με το ζήτημα, πόσο μάλλον με το σενάριο αποχώρησης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ. Για μια αρκετά επιπόλαιη στάση κάνει λόγο ο Γερμανός βουλευτής:

«Ναι, πρέπει να το υπογραμμίσουμε αυτό. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να ασχοληθούν και με αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί περισσότερο, τουλάχιστον εκείνες που βρίσκονται στο νησί, και δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μεταφέρει ήδη μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του από το City του Λονδίνου στην ηπειρωτική Ευρώπη, διότι αυτός χρειάζεται την ενιαία αγορά».

Όχι σε επιλεκτική εφαρμογή αρχών

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η σκληρή στάση των Βρυξελλών έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο το στρατόπεδο του σκληρού Brexit. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη στάση της και να βάλει και αυτή νερό στο κρασί της. Ο συντηρητικός Κρίχμπαουμ διαφωνεί κατηγορηματικά:

«Βρισκόμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης και θα έλεγα ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των ζητημάτων. Το υπολειπόμενο 20% όμως είναι το πιο δύσκολο. Αυτό όμως που είναι αδιαπραγμάτευτο από πλευράς της ΕΕ είναι να υπάρξει μια επιλεκτική εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της, της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Δεν γίνεται όταν δεν είσαι μέλος της ΕΕ να βρίσκεσαι σε πιο πλεονεκτική θέση απ’ ό,τι όταν είσαι μέλος. Γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνεται αυτή η επιλεκτική χρήση. Επιπλέον δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα ότι μια συμμετοχή-light στην ΕΕ είναι καλύτερη από το να είσαι πλήρες μέλος».

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.