Quantcast
Τουρκία: Στο 21,62% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Στο 21,62% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας μειώθηκε 1,44% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, οδηγώντας παράλληλα στη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού από το υψηλό επίπεδο 15ετίας, καθώς η ενίσχυση της λίρας, οι φορολογικές μειώσεις και οι εκπτώσεις συνέβαλαν στην υποχώρηση των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 21,62% τον Νοέμβριο από 25,24% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Άγκυρα μείωσε τους φόρους σε καταναλωτικά προϊόντα -όπως τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και οικιακές συσκευές- και ενθάρρυνε τα καταστήματα να προσφέρουν έκπτωση τουλάχιστον 10% έως το τέλος του έτους. Οι τιμές για μεταφορικές υπηρεσίες μειώθηκαν 6,46%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν 0,74%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η βουτιά της λίρας τροφοδότησε φέτος την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε μία τεράστια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αλλά ένας αναλυτής σημείωνε ότι η απρόσμενη μείωση των τιμών ενέχει τώρα τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Καθώς καλείτο να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υφίστατο ταυτόχρονα πίεση από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός» των επιτοκίων, να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.