Quantcast
Ύφεση της τουρκικής οικονομίας το 2019 προβλέπουν οικονομολόγοι - enikonomia.gr
share

Ύφεση της τουρκικής οικονομίας το 2019 προβλέπουν οικονομολόγοι

δημοσιεύτηκε:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 2% στο τρίτο τρίμηνο του 2018 και ότι θα ανέλθει στο 2,8% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με 15 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Άλλη έρευνα του Reuters που έγινε τον Οκτώβριο, στην οποία συμμετείχαν 46 οικονομολόγοι, έδειχνε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα ήταν χαμηλότερη φέτος και το επόμενο έτος από τις πολύ “ψαλιδισμένες” προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης και ότι η τουρκική οικονομία θα εισερχόταν επίσημα σε ύφεση – δηλαδή σε διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης – στις αρχές του 2019.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών.

Αν και η λίρα άρχισε να ανακάμπτει, χάρη στα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, η ανάκαμψη ήταν περιορισμένη. Ο πληθωρισμός της χώρας υποχώρησε τον Νοέμβριο από το επίπεδο – ρεκόρ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 20%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.