Quantcast
Κομισιόν: Προτείνει ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ για θέματα φορολογίας - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Προτείνει ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ για θέματα φορολογίας

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα σχέδιο πρότασης για τη σταδιακή (σε τέσσερα στάδια) μετάβαση σε αποφάσεις με ενισχυμένη (ειδική) πλειοψηφία, έναντι ομοφωνίας, σε θέματα φορολογίας. Το σχέδιο εγκρίθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Το σχέδιο βασίζεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης, το οποίο προβλέπει ότι θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της ομοφωνίας, μπορούν να περάσουν στο πεδίο της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Τα δύο (3 και 4) πιο δύσκολα βήματα θα υλοποιηθούν στα τέλη του 2025.

Ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις στα Κράτη Μέλη, σημείωσε ότι θέλει το πρόγραμμα να περάσει με ομοφωνία στο Συμβούλιο, “μαζί με τα Κ-Μ και όχι απέναντι σε αυτά”. Ξεκαθάρισε ότι “γνωρίζει για τις υπερβολικές εθνικές ευαισθησίες”, διευκρίνισε όμως ότι πολλές από αυτές βασίζονται σε “μύθους” και όχι στην “πραγματικότητα” και υπενθύμισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμεί αυτή τη μετάβαση, όπως μετρήθηκε από το ευρωβαρόμετρο.

Στη σημερινή ανακοίνωση, η Κομισιόν ζητεί από τους ηγέτες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να εξετάσουν το ενδεχόμενο βαθμιαίας, σε τέσσερα στάδια, καθιέρωσης της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία ως εξής:

1) Στο Στάδιο 1, “τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία όσον αφορά μέτρα βελτίωσης της συνεργασίας και της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών με στόχο την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής, καθώς και διοικητικές πρωτοβουλίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, π.χ. εναρμονισμένες υποχρεώσεις για την παροχή στοιχείων”. Σύμφωνα με την Κομισιόν, “τα μέτρα αυτά είναι συνήθως ευπρόσδεκτα από όλα τα κράτη μέλη, παρεμποδίζονται όμως για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα εκάστοτε ζητήματα”.

2) Στο Στάδιο 2 θα καθιερωθεί η ειδική πλειοψηφία “ως χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση μέτρων στο πλαίσιο των οποίων η φορολογία στηρίζει άλλους στόχους πολιτικής, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος ή η βελτίωση της δημόσιας υγείας”.

3) Στο Σταδίο 3 θα προστεθεί ειδική πλειοψηδία “στον εκσυγχρονισμό ήδη εναρμονισμένων κανόνων της ΕΕ, όπως των κανόνων για τον ΦΠΑ και για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης”. Η Κομισιόν αναφέρει ότι “η ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτούς τους τομείς θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρακολουθούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις αλλαγές της αγοράς προς όφελος τόσο των χωρών της ΕΕ όσο και των επιχειρήσεων”.

4) Τέλος στοο Στάδιο 4 θα υπάρξει μετάβαση στην ειδική πλειοψηφία “για σημαντικές νομικές πράξεις στον τομέα της φορολογίας, όπως η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών(ΚΕΒΦΕ) και ένα νέο σύστημα για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, που θα πρέπει να θεσπιστούν επειγόντως για να διασφαλίσουν μια δίκαιη και ανταγωνιστική φορολογία στην ΕΕ”. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΚΕΒΦΕ εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι “η Η ΕΕ έχει συγκεκριμένο ρόλο στη φορολογική πολιτική από την απαρχή της Ένωσης, έξι δεκαετίες πριν. Η ομοφωνία στον τομέα αυτό μπορεί να είχε νόημα τη δεκαετία του 1950 όταν τα κράτη μέλη ήταν έξι, σήμερα όμως δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Ο κανόνας της ομοφωνίας στον τομέα της φορολογίας φαίνεται όλο και περισσότερο αναχρονιστικός από πολιτική άποψη, προβληματικός από νομική άποψη και αντιπαραγωγικός από οικονομική άποψη. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να το συζητάμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση σήμερα”.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.