Quantcast
Ανάσα καταρχήν για την Τερέζα Μέι - enikonomia.gr
share

Ανάσα καταρχήν για την Τερέζα Μέι

δημοσιεύτηκε:

Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών υπερψήφισε την Τρίτη το βράδυ (29.01), την πρόταση βουλευτού των Τόριδων, που δίνει καθαρή εντολή στην Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί εναλλακτική λύση στο θέμα του bacκstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία, το οποίο περιλαμβάνεται στο κείμενο των 585 σελίδων της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποίηση προς την πρωθυπουργό


Υπέρ της προτάσεως ψήφισε και ένας αριθμός σκληρών ευρωσκεπτικιστών της ομάδος European Research Group (ERG), καθώς και οι 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) που στηρίζει τη μειοψηφική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Άλλη μια πρόταση που πέρασε από την Βουλή ήταν αυτή Εργατικών και Συντηρητικών βουλευτών και προβλέπει τον αποκλεισμό κάθε περίπτωσης μη συμφωνίας. Είναι μια προειδοποίηση με αποδέκτη την πρωθυπουργό. Την καλούν να πάρει πολύ σοβαρά την εντολή που της θέτουν βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούν περιοχές των Midlands, της βιομηχανικής καρδιάς της χώρας, η οποία αναμένεται να πληγεί σοβαρά από μια άναρχη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγουμένως οι βουλευτές απέρριψαν πρόταση της βουλευτού των Εργατικών, Υβέτ Κούπερ, που προέβλεπε παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50, που αφορά στην ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν μέσα σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση δεν έφερνε στη Βουλή συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σε σύντομη παρέμβασή της, μετά την υπερψήφιση των δύο προτάσεων, η Τερέζα Μέι, υπογράμμισε πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Brexit.

Μέι: «Οι βουλευτές απεφάνθησαν»


«Η Βουλή απεφάνθη. Επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση του backstop, ενώ παράλληλα αποκλείει την περίπτωση μη συμφωνίας. Απαιτείται υπευθυνότητα από όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος, προκειμένου να πείσουμε τις Βρυξέλλες, ότι σύσσωμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν επαναδιαπραγμάτευση του backstop. Επιβάλλεται να βρούμε συναινετική εναλλακτική μέθοδο που να διασφαλίζει τα ανοιχτά σύνορα στην Βόρειο Ιρλανδία» τόνισε η κ. Μέι.

Σε απάντησή του, ο Τζἐρεμι Κόρμπιν που αρνούνταν έως σήμερα να συναντηθεί με την πρωθυπουργό, δήλωσε πως θα προσέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ για συνομιλίες.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι βουλευτές δεν δίνουν λευκή εντολή στην Τερέζα Μέι. Ακόμα και κάποιοι δικοί της σκληροί ευρωσκεπτικιστές, της δίνουν μεν το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί την αντικατάσταση του backstop, εφόσον επεξεργαστεί εναλλακτικό μηχανισμό εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Λύση που θα απαιτήσει ευελιξία και φαντασία από την πλευρά της, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό brexit. Αξίζει ως επίλογος να επαναλάβουμε τα λόγια της Τερέζα Μέι. «Eως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση γνώριζε το τι δεν θέλει η Βρετανία, με τη σημερινή ψηφοφορία, γνωρίζει το τι θέλει».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.