Quantcast
Τι γίνεται με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν; - enikonomia.gr
share

Τι γίνεται με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν;

δημοσιεύτηκε:

Η ιρανική ηγεσία προχωρά τον τελευταία καιρό σε επίδειξη ισχύος παρουσιάζοντας συνεχώς νέους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Ενδεχομένως με στόχο το Ισραήλ. Θέλει έτσι να προκαλέσει ή να αμυνθεί;

Τα μηνύματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αντιφατικά. Από τη μια πλευρά Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προσπαθούν μέσω μιας εταιρείας πληρωμών να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και να διασώσουν την συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Από την άλλη όμως, οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν πριν λίγες ημέρες σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου βεληνεκούς 1.300 χιλιομέτρων, όσο χρειάζεται δηλαδή για να πλήξουν δυνητικά την Ιερουσαλήμ ή το Ριάντ.

CIA: το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικές κεφαλές

Μάλιστα οι Ιρανοί παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση τη δοκιμή του πυραύλου που εικάζεται ότι κατασκευάστηκε με μυστική τεχνολογία και ιρανικό know-how. Η παρουσίασή του έγινε και σε έκθεση πολεμικού υλικού στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια από την επιστροφή του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν από την εξορία που συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες. Το χαρακτηριστικό αυτών των πυραύλων είναι ότι μπορούν να πετάξουν σε χαμηλό ύψος, κάτω των 100 μέτρων, έτσι ώστε θεωρητικά τουλάχιστον δεν μπορούν να εντοπιστούν από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Εκτός αυτού μπορούν να φέρουν ακόμη και πυρηνικές κεφαλές, αν και ακόμη και η CIA είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν δεν διαθέτει τέτοιες κεφαλές επιβεβαιώνοντας προηγούμενες διαπιστώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEO).

Γεγονός πάντως είναι ότι το Ιράν επεκτείνει μαζικά το πυραυλικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ιρανική ηγεσία μόνο για αμυντικούς λόγους. Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου αναφέρει ότι από το 2017 το Ιράν επεξεργάζεται την κατασκευή σειρά πυραύλων βεληνεκούς από 200 μέχρι 2.000 χιλιομέτρων. Η Αζαντέ Ζαμιριράντ, ειδική για το Ιράν στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, επιβεβαιώνει ότι το λόγω των διεθνών κυρώσεων το ιρανικό οπλοστάσιο ήταν πεπαλαιωμένο αλλά δεν είναι πλέον.

Στροφή της δυσαρέσκειας σε εξωτερικό εχθρό

«Εκείνο πάντως που το Ιράν διαθέτει», υποστηρίζει, «είναι ένα πολύ προηγμένο πρόγραμμα πυραύλων και το μεγαλύτερο πυραυλικό οπλοστάσιο της περιοχής με πάνω από 1.000 πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς. Επίσης το Ιράν διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολιτοφυλάκων και κρατικών παραγόντων με τους οποίους μπορεί να προβεί σε ενέργειες στην περιοχή, να προκαλέσει επιθέσεις, να ασκήσει πιέσεις ακόμη και μέσω εκτόξευσης πυραύλων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η στρατιωτική ισχύς του Ιράν. Εκεί η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από ότι ήταν ποτέ στην ιστορία της χώρας».

Χθες το Ιράν παρουσίασε σε ένα υπόγειο εργοστάσιο έναν νέο τύπο πυραύλου μέσου βεληνεκούς εδάφους-εδάφους. Οι παρουσιάσεις πυραύλων έχουν παράδοση στη χώρα κυρίως ενόψει του ιωβηλαίου που θα εορταστεί φέτος με ιδιαίτερη επισημότητα, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και με τα γνωστά συνθήματα, όπως «θάνατος στις ΗΠΑ και «κάτω με το Ισραήλ». Με όλα αυτά το καθεστώς επιχειρεί να στρέψει την οργή των κατοίκων για τις επιπτώσεις των κυρώσεων σε ένα εξωτερικό εχθρό. Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί έσπευσε να επιβεβαιώσει την στρατιωτική υπεροχή της χώρας του. «Με την παρουσίαση αυτού του πυραύλου ολοκληρώνεται το εθνικό πυραυλικό πρόγραμμα και γίνεται πιο ετοιμοπόλεμο».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.