Quantcast
Αποκάλυψη πρώην επικεφαλής του FBI: Συζητήσαμε πώς θα διώχναμε τον Τραμπ από την εξουσία - enikonomia.gr
share

Αποκάλυψη πρώην επικεφαλής του FBI: Συζητήσαμε πώς θα διώχναμε τον Τραμπ από την εξουσία

δημοσιεύτηκε:

Ο πρώην επικεφαλής του FBI, Άντριου Μακέιμπ, ο οποίος χρημάτισε προσωρινός διευθυντής της υπηρεσίας για ένα μεταβατικό διάστημα, υποστηρίζει ότι η απόλυση του προκατόχου του από τον Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε τις ανησυχίες για τερματισμό της έρευνας σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές αλλά και τις συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Μακέιμπ ανέλαβε επικεφαλής του FBI μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, στις 9 Μαΐου 2017.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περιέγραψε τα γεγονότα που ακολούθησαν την απόλυση του Κόμεϊ μέχρι τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, οκτώ ημέρες αργότερα.

«Την επόμενη ημέρα συναντήθηκα με την ομάδα που ερευνούσε τη ρωσική υπόθεση» είπε, αναφερόμενος στην έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ το 2016.

«Ανησυχούσα πολύ, ήθελα να θέσω τη ρωσική έρευνα σε μια πολύ σταθερή βάση (…) ώστε να μην είναι δυνατόν να κλείσει αν εμένα με φίμωναν ή με έδιωχναν», πρόσθεσε ο Μακέιμπ, ο οποίος απολύθηκε με τη σειρά του από το FBI τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σκοτ Πέλεϊ που πήρε τη συνέντευξη, ο Μακέιμπ αποκάλυψε επίσης ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν την 25η τροπολογία του Συντάγματος για να απομακρύνουν τον Τραμπ από την εξουσία. Η τροπολογία αυτή ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κηρύξει «ακατάλληλο» να ασκήσει τα καθήκοντά του τον πρόεδρο και να τον αντικαταστήσει από τον αντιπρόεδρο. Αν ο πρόεδρος αμφισβητήσει αυτήν την απόφαση, αρμόδιο να κρίνει είναι το Κογκρέσο.

Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι έγιναν τέτοιες συζητήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη του 2017, όμως οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί από επώνυμη πηγή.

Σύμφωνα πάντα με τον Πέλεϊ, ο Μακέιμπ δηλώνει στη συνέντευξή του (θα προβληθεί ολόκληρη την Κυριακή) ότι «μέτρησαν κεφάλια», δηλαδή εξέτασαν ποια και πόσα μέλη της κυβέρνησης θα ήταν πρόθυμα να στηρίξουν αυτήν την πρόταση.

Στις συναντήσεις αυτές προτάθηκε επίσης να ανατεθεί στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενσταϊν να ηχογραφήσει τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο. Ο ίδιος ο Ροζενστάιν έχει διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε αμερικανικές εφημερίδες, πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Τραμπ απέρριψε τις δηλώσεις του Μακέιμπ με ανάρτησή του στο Twitter. «Ο ατιμασμένος μεταβατικός επικεφαλής του FBI Άντριου Μακέιμπ παριστάνει το αγγελάκι ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο (…) στη ρωσική φάρσα», έγραψε, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε.

Η συνέντευξη αυτή του Μακέιμπ στο CBS είναι η πρώτη που παραχώρησε μετά την απόλυσή του και ενόψει της κυκλοφορίας ενός βιβλίου του που τιτλοφορείται «Η απειλή: πώς το FBI προστατεύει την Αμερική στην Εποχή του Τρόμου και του Τραμπ».

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.