Quantcast
Κινδυνεύουν με μπλόκο οι διαδικασίες ερευνών για αέριο στην Κύπρο - enikonomia.gr
share

Κινδυνεύουν με μπλόκο οι διαδικασίες ερευνών για αέριο στην Κύπρο

δημοσιεύτηκε:

Κίνδυνος μπλοκαρίσματος στις διαδικασίες ερευνών και ανόρυξης φυσικού αερίου έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2014, για αδειοδότηση του εργοστασίου Halliburton στη βιομηχανική περιοχή της Αραδίππου, μιας μονάδας υποστηρικτικής στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων η οποία θεωρείται ουσιώδους σημασίας για τις εργασίες στις πλατφόρμες.

Η απόφαση έθεσε την Κυβέρνηση σε συναγερμό και την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε επί τούτου σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, με στόχο να εξευρεθεί λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επηρεασμού του ενεργειακού προγράμματος. Τη σύσκεψη απασχόλησαν δύο ζητήματα, πρώτο κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφεσιβάλει την απόφαση, πράγμα που εξετάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό, η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Το δεύτερο και το πιο σοβαρό έχει να κάνει με την ίδια την ανάπτυξη στην περιοχή Αραδίππου, που αφορά μονάδα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, για να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος στο όλο πρόγραμμα, αποφασίστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το διαδικαστικό κομμάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα των γεωτρήσεων. Επομένως, οι επιλογές που συζητούνται θα αποτελέσουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν στην Αραδίππου. Στην όλη διαδικασία θα εμπλακεί και το Τμήμα Πολεοδομίας του οποίου είναι η άδεια που ακυρώθηκε.

Στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου γίνεται αναφορά για την ανέγερση αποθήκης όπου θα διατηρούνται μεταξύ άλλων και χημικά υλικά. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση γιατί μια τέτοια ανάπτυξη αφέθηκε εκτός των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας. Επισημαίνει δε ότι υπήρξε ανεπαρκής έρευνα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλάνη, κάτι που καθιστά αναπόφευκτη την ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την άλλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν αποτελεί χημική βιομηχανία στον ορισμό της οποίας στήριξε την απόφασή του το Δικαστήριο. Ουσιαστικά αποτελεί μικρό εργαστήριο με αποθήκη χημικών, ενώ δεν παράγεται καμία χημική ένωση.

ΠΗΓΗ: PHILENEWS.COM


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.