Quantcast
Παραδοχή Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά ήταν προς το συμφέρον τους - enikonomia.gr
share

Παραδοχή Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά ήταν προς το συμφέρον τους

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη στην Berliner Morgenpost έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά:

“Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον τους”.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί, ο Σόιμπλε είπε ότι “ο κίνδυνος μετάδοσης έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία», εκτιμά, αλλά απορρίπτει το συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε το Κέντρο του Φράιμπουργκ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχει ανάλογη άποψη, όπως αναφέρει το ant1news.

«Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία», καταλήγει.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.