Quantcast
Tελεσίγραφο Γιούνκερ στη Μέι: Έχετε προθεσμία έως τις 12 Απριλίου - enikonomia.gr
share

Tελεσίγραφο Γιούνκερ στη Μέι: Έχετε προθεσμία έως τις 12 Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

To Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να υπερψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, αν επιθυμεί μια σύντομη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από τις 12 Απριλίου στις 22 Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν αυτό δε συμβεί, τότε στις 13 Απριλίου το ΗΒ θα αποτελεί τρίτη χώρα, και θα έχει εξέλθει ατάκτως και χωρίς Συμφωνία», εξήγησε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ενημερώνοντας την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέχεια των αποφάσεων των 27 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Ο Γιούνκερ εξήγησε επίσης ότι για μεγαλύτερη παράταση, απαιτείται διενέργεια ευρωεκλογών. “Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, θα ακούσουμε τις προθέσεις της Πρωθυπουργού Μέι και θα αποφασίσουμε πώς να προχωρήσουμε. Οι αρχές που θα καθοδηγούν τις ενέργειές μου είναι σαφείς. Θα δουλέψω μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφύγω μία έξοδο χωρίς συμφωνία”, τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

“Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από μια τέτοια διαταραχή είναι οι αντίπαλοι της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες, οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές. Οι μόνοι που θα γιορτάσουν είναι εκείνοι που θέλουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι αδύναμοι”, ξεκαθάρισε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποκλείσει κανένα κράτος μέλος. Προσωπικά θα κάνω ό, τι μπορώ για να αποτρέψω ένα άτακτο Brexit και περιμένω από τους πολιτικούς ηγέτες σε ολόκληρη την ΕΕ των 27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν το ίδιο”, εξήγησε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε στην ολομέλεια του ΕΚ ότι: “οι εξελίξεις στο Westminster τις τελευταίες μέρες με έπεισαν για αυτό που ήδη ήξερα, ότι καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός είναι η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ). Έχει ήδη συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και εγκρίθηκε από το ΕΚ καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

“Στην απόφασή του πριν από 10 ημέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προετοίμασε το έδαφος για την παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου βάσει του άρθρου 50 έως τις 22 Μαΐου – με την προϋπόθεση ότι η ΣΑ θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 29 Μαρτίου. Αυτή δεν έχει συμβεί. Υπό το φως της δήλωσης της πρωθυπουργού May χθες το βράδυ, πιστεύω ότι έχουμε τώρα μερικές ακόμη ημέρες. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη ΣΑ με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχθεί καθυστέρηση έως τις 22 Μαΐου”, σημείωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

“Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της ΣΑ από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το έπραξε μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση. Μετά τις 12 Απριλίου, κινδυνεύουμε να διακινδυνεύσουμε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι απειλήσουμε τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ξεκαθάρισε.

“Η ΣΑ είναι και ήταν πάντα ένας συμβιβασμός. Ένας δίκαιος συμβιβασμός, στον οποίο και οι δύο πλευρές απέκτησαν μερικά αλλά όχι όλα αυτά που επιδίωξαν. Είναι το είδος συμβιβασμού μέσω της οποίας οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είδος συμβιβασμού που επιτρέπει στο ευρωπαϊκό σχέδιο να προχωρήσει. Το είδος συμβιβασμού που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμη”, ξεκαθάρισε.

“Μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων αφορούσε τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσθέσει ευελιξία στην Πολιτική Δήλωση, να προετοιμάσει το έδαφος για μια στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον”, είπε ο Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να αναφερθούμε σε μια σειρά επιλογών, από μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, μέχρι τις τελωνειακές ρυθμίσεις, σε μια τελωνειακή ένωση μέχρι τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και το άνοιγμα που δείξαμε από την αρχή θα μπορούσε να διατυπωθεί με καθαρότερη σαφήνεια”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Από την πλευρά της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση μόλις υπογραφεί ΣΑ, πριν το στεγνώσει το μελάνι. Η διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Ο Michel Barnier, ο κύριος διαπραγματευτής μας, είναι έτοιμος. Θα περίμενα το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε. “Το εάν αυτό θα συμβεί ή όχι εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το χρόνο και το χώρο για να αποφασίσει”, ξεκαθάρισε.

“Ωστόσο”, είπε, “πιστεύω ότι η μη-συμφωνία στα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου είναι πλέον πολύ πιθανό σενάριο. Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω βεβαιωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη.

Ετοιμαζόμαστε από το Δεκέμβριο του 2017″, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν δημοσίευσε 91 ανακοινώσεις ετοιμότητας, 32 μη νομοθετικές πράξεις, 19 νομοθετικές προτάσεις και 3 ανακοινώσεις και έχουν γίνει επισκέψεις εργασίας και στα 27 κράτη μέλη για τις προετοιμασίες τους, με 72 σεμινάρια. Τα μέτρα, όπως εξήγησε είναι χρονικά περιορισμένα και μονομερή, παρέχουν ένα μαξιλάρι για τα βασικά συμφέροντα της ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η αναστάτωση θα είναι αναπόφευκτη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και σχεδόν όλους τους τομείς.

Πηγή: real.gr







share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.