Quantcast
Forbes: Η Γερμανία να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για να σωθεί το ευρώ - enikonomia.gr
share

Forbes: Η Γερμανία να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για να σωθεί το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ώστε να διασωθεί το… ευρώ καλεί τη Γερμανία το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Ειδικότερα, σε ένα ανατρεπτικό άρθρο, το αμερικανικό Forbes καλεί το Βερολίνο να αποπληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις ως δείγμα καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Forbes, μία τέτοια κίνηση θα έχει και πανευρωπαϊκές επιπτώσεις καθώς θα συμβάλει στη διάσωση του ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, εξηγεί το περιοδικό, ο Τσίπρας κάλεσε τη Γερμανία να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις και τον Απρίλιο, η ελληνική κυβέρνηση υπολόγισε το ύψος των αποζημιώσεων στα 280 δισ. ευρώ.

Αρκετοί Γερμανοί, όπως ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θεωρούν «χαζή» τη σύνδεση των αποζημιώσεων με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ορισμένοι άλλοι, συμπληρώνει το Forbes, ισχυρίζονται πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί από τη Συμφωνία της Μόσχας το 1990.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει λοιδορείται» υπερθεματίζει το αμερικανικό περιοδικό, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος υποστήριξε πως η Γερμανία πρέπει να εξετάσει την ιστορική ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα.

Πραγματοποιώντας μία αναδρομή στις θηριωδίες των Γερμανών κατά την κατοχή του 1941-1944, το Forbes αποφαίνεται πως οι Έλληνες έχουν υποφέρει αρκετά, καθώς έχουν βιώσει το φασισμό, τον εμφύλιο, τον Ψυχρό πόλεμο και τη δικτατορία.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις νεότερες δημοκρατίες στη Δυτική Ευρώπη, παρά το γεγονός πως η λέξη “δημοκρατία” είναι ελληνική» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Επανερχόμενο στο σήμερα και στα μείζονα οικονομικά προβλήματα της χώρας, το Forbes υπερθεματίζει πως παρά τα λάθη της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί το παρελθόν.

«Γερμανία και Ιταλία έχουν ένα ηθικό χρέος προς την Ελλάδα και ήρθε επιτέλους η ώρα να διευθετηθεί αυτό το ιστορικό ζήτημα, προτού υποπέσουν σε ακόμη ένα λάθος» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα… πέσει, το ευρώ θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η Γερμανία θα υποστεί τις συνέπειες» καταλήγει εμφατικά το περιοδικό, απευθύνοντας έκκληση προς το Βερολίνο να σταθεί αλληλέγγυο προς την Ελλάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.