Quantcast
Μήνυμα ενότητας της ΕΕ εκπέμπει η Σύνοδος Κορυφής των 27 - enikonomia.gr
share

Μήνυμα ενότητας της ΕΕ εκπέμπει η Σύνοδος Κορυφής των 27

δημοσιεύτηκε:

Σίμπιου, Ρουμανία

Του Θάνου Αθανασίου

Χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκινάει σήμερα, την θεσμοθετημένη ως “ημέρα της Ευρώπης”, Πέμπτη 9 Μαΐου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 12.30 στο Δημαρχείο της πόλης με σύνοδο ολομέλειας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αρχίσουν στη συνέχεια τις συζητήσεις τους για την επόμενη Στρατηγική Ατζέντα, καθορίζοντας τις προτεραιότητες και τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα το κάνουν αυτό με βάση ειδικό σημείωμα που συνέταξε ο Πρόεδρος Τουσκ. Αυτή είναι και η στιγμή που οι ηγέτες θα υιοθετήσουν τη δήλωση του Σίμπιου.

Οι συζητήσεις στο Σίμπιου θα χωριστούν σε δύο μέρη: το ένα θα επικεντρωθεί στην εξωτερική διάσταση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μογκερίνι. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας στο παλάτι Brukenthal. Το δεύτερο μέρος, σχετικά με την εσωτερική διάσταση, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση εργασίας στο Δημαρχείο της πόλης.

Με τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την ημέρα της Ευρώπης και μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να υιοθετήσουν μια δήλωση ως ένδειξη της ενότητας και της εμπιστοσύνης τους στο μέλλον της ΕΕ.

Σημειώνεται πως πριν από τρία χρόνια, και μετά το δημοψήφισμα Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στη Μπρατισλάβα να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών: παράνομη μετανάστευση, ασφάλεια (τρομοκρατία και περιφερειακές συγκρούσεις) και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον. Έκτοτε η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν επικεντρωθεί στην υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων: η παράνομη μετανάστευση μειώνεται κατά 98%, έχουν τεθεί σε ισχύ ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με εργασία από ποτέ. Στο Σίμπιου, οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους για τη μελλοντική κατεύθυνση για την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον με συγκρούσεις και απειλές. Βάσει της συζήτησης αυτής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει μια νέα Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2019-2024 κατά τη σύνοδό του στις 20-21 Ιουνίου.

Οι γενικές προτεραιότητες που καθορίζονται στο Στρατηγικό Θεματολόγιο καθοδηγούν το μελλοντικό έργο της ΕΕ. Θα χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό του έργου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα αποτελέσει τη βάση για τα προγράμματα εργασίας των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Η τρέχουσα στρατηγική ατζέντα εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εστιάζει σε πέντε τομείς προτεραιότητας: 1) θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, 2) ενίσχυση και προστασία των πολιτών, 3) πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα, 4) ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη και 5) η ΕΕ ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας.

Η ατζέντα των ηγετών είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας που αποσκοπεί στην απεμπλοκή και την εξεύρεση λύσεων στις κύριες πολιτικές προκλήσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιο αμφισβητούμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης ή της μελλοντικής χρηματοδότησης της ΕΕ, στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ημερήσια διάταξη των ηγετών προετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο Τουσκ, κατόπιν αιτήματος των ηγετών της ΕΕ σε συνεδρίαση στο Ταλίν, Εσθονία, στις 28 Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.