Quantcast
Καθίζηση των μεγάλων γερμανικών κομμάτων στις ευρωεκλογές - Τι δείχνει δημοσκόπηση - enikonomia.gr
share

Καθίζηση των μεγάλων γερμανικών κομμάτων στις ευρωεκλογές – Τι δείχνει δημοσκόπηση

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές απώλειες θα σημειώσουν στις ευρωεκλογές της Κυριακής τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τηςΓερμανίας. Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa η εκλογική δύναμη των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU θα μειωθεί από το 35,3% το 2014 στο 28% και των Σοσιαλδημοκρατών από το 27,3% στο 15,5%.

Οι σημαντικές απώλειες των μεγάλων κομμάτων ενδεχομένως να σχετίζονται με την εκτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι πολιτικές θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκράτών δεν διαφέρουν σχεδόν ή καθόλου.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν περίπου τα δύο τρίτα των οπαδών των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων και του κόμματος «Η Αριστερά» αλλά και πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του Χριστιανικών Κομμάτων και των Σοσιαλδημοκράτων (Ινστιτούτο Civey).

Επίδραση του «σκανδάλου Ίμπιζα»

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές την Κυριακή – οι Πράσινοι θα αυξήσουν τη δύναμη τους σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Insa κατά επτά μονάδες στο 18%, οι Φιλελεύθεροι θα υπερδιπλασιάσουν το εκλογικό τους αποτέλεσμα στο 8% και το κόμμα «Η Αριστερά» θα παραμένει με 7% στα ίδια σχεδόν επίπεδα, όπως στις ευρωεκλογές του 2014. Το δε δεξιό λαΪκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είχε συγκεντρώσει ένα 7,1% το 2014 θα πρέπει να αναμένει αύξηση της εκλογικής του δύναμης στο 12%.

Το ζητούμενο όμως για το AfD είναι σε ποιο βαθμό θα επιδράσει το «σκάνδαλο Ίμπιζα» που ξέσπασε στην Αυστρία και έχει στο επίκεντρο τους ομοϊδεάτες τους, το Φιλελεύθερο Κόμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, το 28% εκφράζει την πεποίθηση ότι το σκάνδαλο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα του AfD, όμως το 39% πιστεύει ότι δεν θα έχει.

Ανεξάρτητα πάντως από το σκάνδαλο στην Αυστρία, το 52% των ερωτηθέντων γερμανών πολιτών υποστηρίζει ότι στις ευρωεκλογές θα αυξηθεί η δύναμη των δεξιών εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.