Quantcast
"Καμπανάκι" Μακρόν: Ο καπιταλισμός τρελάθηκε και δίνει τροφή στα άκρα - Αυτοκριτική για τα "κίτρινα γιλέκα" - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” Μακρόν: Ο καπιταλισμός τρελάθηκε και δίνει τροφή στα άκρα – Αυτοκριτική για τα “κίτρινα γιλέκα”

δημοσιεύτηκε:

Ο Εμανουέλ Μακρόνκατήγγειλε σήμερα, από το βήμα συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη, τις παρεκκλίσεις ενός «καπιταλισμού που τρελάθηκε» στο πλαίσιο οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), που ευνοούν την οικονομική προσαρμογή σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε μια αναφορά στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παραδέχθηκε και πάλι, εξάλλου, ότι έκανε ένα «βασικό λάθος» όχι στην ουσία αλλά ατη μέθοδο.

«Μπορεί μερικές φορές να κατασκευάσαμε καλές απαντήσεις πολύ μακριά από τους συμπολίτες μας θεωρώντας ότι υπήρχαν αυτοί που ξέρουν και αυτοί που υφίστανται. Ήταν ένα βασικό λάθος», παραδέχθηκε.

Γενικότερα, ζήτησε την επιστροφή σε «μια κοινωνική οικονομία της αγοράς όπου ο καθένας έχει το μερτικό του» αντί μιας «υπεξαίρεσης του πλούτου για ορισμένους». Διαφορετικά, «δίνουμε τροφή στα άκρα», είπε, όπως και πέρυσι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Κάτι δεν λειτουργεί πλέον στον καπιταλισμό που ωφελεί όλο και περισσότερο ορισμένους. Δεν θέλω πλέον να θεωρούμε πως το θέμα της οικονομικής προσαρμογής και του χρέους υπερισχύει των κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε ο Μακρόν.

«Όταν ο κόσμος δεν έχει πλέον το μερίδιό του στην πρόοδο», μπορεί να «γοητευθεί από τον απολυταρχισμό, που λέει: η δημοκρατία δεν σας προστατεύει πλέον απέναντι στις ανισότητες αυτού του καπιταλισμού που τρελάθηκε. Θα φτιάξουμε τείχη, σύνορα, θα βγούμε από την πολυμέρεια».

«Δεν μπορεί κανείς να υπερασπίζεται αυτό που λέω στη ΔΟΕ και να λέει στη συνέχεια στο ΔΝΤ ή γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: “‘θα προσαρμοστείτε απέναντι στην οικονομική κρίση και θα μειώσετε τα κοινωνικά σας δικαιώματα”. Αυτό πρέπει να τελειώσει», επέμεινε, τασσόμενος υπέρ της συνοχής.

«Ή να λέμε στον ΠΟΕ: εξαιρετικό το εμπόριο, πρέπει να διαπραγματευθούμε συμφωνίες με όλο τον κόσμο, όποια κι αν είναι η κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία τους. Και ζήτω το ντάμπινγκ, θα πάει καλύτερα, πλουτίζει όλο τον κόσμο», πρόσθεσε αρνούμενος ότι χρησιμοποιεί «κρυπτο-μαρξιστική» γλώσσα στον ΔΟΕ και φιλελεύθερη γλώσσα στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε η σύνοδος της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συνεδριάζει στα τέλη Αυγούστου στο Μπίαριτς να καλέσει όλες τις χώρες να αποκτήσουν από τώρα και μέχρι το 2030 ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας για όλους. Κάλεσε επίσης για μια «κοινωνική δημόσια τάξη» που θα περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό, όπως υποστηρίζει η Γαλλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τη δημιουργία στην G7 ενός «ταμείου για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

«Η κρίση που ζούμε μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και στην αποσύνθεση των δημοκρατιών», προειδοποίησε. «Όλοι εκείνοι που πιστεύουν, άνετα καθισμένοι, χορτασμένοι, πως είναι φόβοι που κανείς υποκινεί, κάνουν λάθος, είναι οι ίδιοι που ξυπνάνε με ανθρώπους που φαινόταν ότι δεν θα μπορούσαν να εκλεγούν, ή έχουν φύγει από την Ευρώπη, ενώ νόμιζαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ».

Ο Μακρόν μίλησε για 44 λεπτά, πολύ περισσότερο από άλλους ηγέτες που μίλησαν στη σύνοδο, περιλαμβανομένου του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.